Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek A - F Anaalzakontsteking

Anaalzakontsteking

Anaalzakproblemen komen veel voor bij honden en worden daarom vaak door de dierenarts gezien. In de meeste gevallen zijn de problemen makkelijk op te lossen, maar soms komen ze weer terug.

Wat zijn anaalzakjes?

Anaalzakjes (ook wel foutief anaalklieren genoemd) zijn twee kleine holtes aan beide zijden van de anus met de opening richting de anus op "5 en 7 uur". Ze produceren een sterk geurende substantie die met de ontlasting mee komt en zo bijdraagt aan de geurmarkering en territoriumgedrag bij de hond. Het passeren van de ontlasting zorgt er normaal gesproken voor dat de anaalzakjes zich legen. De sterke geur, die speciaal ontworpen is om langdurig in de omgeving achter te blijven, is een deel van de manier hoe honden onderling met elkaar communiceren.

Verstopte anaalzakjes.

Bij deze veel voorkomende aandoening kunnen de anaalzakjes zich niet legen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat de openingen waardoor de substantie naar buiten komt te smal zijn ofwel doordat de ontlasting van de hond te zacht is. Wanneer de klieren zich niet kunnen legen en de aanmaak doorgaat raken ze op den duur overvol. In dit geval ervaren de honden een oncomfortabel gevoel wat zich meestal uit in:

  • Veelvuldig likken van anusregio
  • Abrupt gaan zitten en de staart tegen de anus knijpen
  • Met de billen over de grond schuren (vaak door eigenaren verward met wormen)
  • Algehele rusteloosheid en oncomfortabel gedrag
  • Geïnfecteerde anaalzakjes of anaalzakabcessen

De anaalzakjes kunnen geïnfecteerd raken, mogelijk als gevolg van een chronische verstopping. Wanneer zich een abces vormt kunnen de klachten ernstig zijn. Alle symptomen van anaalzak verstopping kunnen gezien worden en de hond kan zich erg oncomfortabel voelen en zelfs aggressief gedrag vertonen wanneer je de anaalregio benaderd of aanraakt. Uiteindelijk zal de anaalzak naar buiten toe open barsten door de huid heen. Hierbij komt er een erg stinkende en bloederige substantie uit de huid rond de anus.  Vaak verminderen de klachten dan vrij snel aangezien de druk in de zakjes weg is.

Behandeling van de anaalzakproblemen

In geval van een standaard verstopping van de anaalzakjes is een periodieke lediging door de dierenarts nodig om verergering te voorkomen. Sommige honden hebben dit elke 4-8 weken nodig, bij anderen is het minder vaak nodig. Af en toe is het mogelijk om aan een eigenaar te leren hoe zij zelf de anaalzakjes kunnen legen, hoewel meeste mensen dit liever aan hun dierenarts over laten.

Soms is een wijziging van het dieet een oplossing voor het probleem. Door meer vezels aan het voer toe te voegen om een grotere hoeveelheid ontlasting te vormen wordt vaak aangeraden. Het is niet altijd de oplossing voor het probleem, maar het is zeker de moeite waard om het te proberen. Indien er een abces ontstaan is zal een antibioticakuur noodzakelijk zijn. De anaalzakjes kunnen ook onder narcose uitgespoeld worden met een fysiologische zoutoplossing.

Bij vaak terugkeren van ontstekingen kunnen de anaalzakjes operatief verwijderd worden. Dit wordt in principe enkel aangeraden voor honden die erg frequent last van pijn en irritatie hebben. Wanneer de anaalzakjes operatief verwijderd worden is er een klein risico op incontinentie vanwege de aanwezigheid van belangrijke zenuwen in de anusregio. Dit kan tijdelijk zijn, maar in een enkel geval ook blijvend.