Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek A - F Arthrose

Arthrose

Een hond kan niet vertellen of en wanneer hij pijn heeft maar u ziet dat er wat aan de hand is. Het kan een plotseling optredende kreupelheid zijn maar ook iets wat al langere tijd speelt en maar niet over gaat of steeds erger wordt. Om te zorgen dat er geen blijvende schade aan botten en/of gewrichten ontstaat, is het beter uw hond niet te lang met deze problemen te laten rondlopen en hem zo gauw mogelijk door een dierenarts te laten nakijken.

Hoe ontstaan gewrichtsaandoeningen?

De meest voorkomende gewrichtsaandoeningen bij de hond is arthrose. Arthrose is een ziekte van een of meerdere gewrichten die met pijn gepaard gaat. Honden (en katten) kunnen er langdurig kreupel door worden. Het gladde kraakbeenkapsel over beide betrokken botuiteinden in het gewricht is hierbij beschadigd. Als gevolg hiervan ontwikkelt zich gewrichtspijn, kunnen gewrichten minder goed buigen en gaat de hond stijf en stram lopen.

Artrose kan in alle gewrichten voorkomen maar wordt het meest gezien in heupen, ellebogen, knieën en in de wervelkolom. De oorzaken kunnen heel verschillend zijn:

  • verwondingen
  • acute infecties
  • groeistoornissen
  • overbelasting
  • slijtage door bijv. ouderdom
  • geërfde foute stand van het gewricht zoals bij heupdysplasie (HD).

Bij jonge dieren kan al arthrose optreden. De meest voorkomende voorbeelden zijn slijtage als gevolg van heupdysplasie en elleboogproblemen bij de grote rashonden. Hierbij zijn tijdens de ontwikkeling stoornissen opgetreden die het gewricht kunnen beschadigen. Deze gewrichtsbeschadiging moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden door vroeg in te grijpen.

Diagnose

De diagnose kan pas na een aantal stappen gesteld worden. In eerste instantie kijkt de dierenarts naar hoe de hond loopt. Door een goed lichamelijk onderzoek moet vast gesteld worden om welke gewrichten het precies gaat. Er kan aan de hand van dit onderzoek besloten worden om een röntgenfoto te maken. Deze kan vervolgens beoordeeld worden of er arthrose aanwezig is en/of een ander orthopedisch probleem.

Behandeling

Hangt natuurlijk helemaal af van de gevonden aandoening. Als de kruisbanden van de knie bijvoorbeeld gescheurd zijn zal de knie geopereerd moeten worden. We hebben dan te maken met een acuut probleem waar dan op korte termijn wat moet aan gebeuren. Bij Arthrose is het gewricht al vaak zodanig aangetast dat een ondersteunende therapie moet worden ingesteld. Deze kan bestaan uit aangepaste beweging, gewichtsreductie maar ook evt. pijnstilling of medicijnen die zorgen voor soepelere gewrichten.

Prognose

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kunnen dieren met arthrose met een juist ingestelde behandeling zich vaak nog jaren lang goed voortbewegen. Belangrijk is het dat er tijdig wordt ingegrepen zodat de schade aan het gewricht tot een minimum beperkt blijft.