Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek A - F Bijtwonden

Bijtwonden

Bijtwonden bij honden en katten kunnen nare gevolgen hebben. De wond kan flink gaan ontsteken of zo groot zijn dat het lastig is om de wond nog te kunnen reconstrueren.  Om de kans op volledig herstel van uw gebeten dier zo groot mogelijk te maken dient u uw hond of kat goed na te kijken indien hij met andere dieren gevochten heeft. Om de kans op infectie van de bijtwond zo klein mogelijk te houden kunt u het beste zo snel mogelijk na het bijtincident met de behandeling van de beet beginnen.

Bij hevig bloedende wonden is het belangrijk de dierenarts te bellen om de wond zo snel mogelijk te laten behandelen. Hierbij maakt het ook uit waar de hond gebeten is. Als het een wond aan de poot of aan het oor is zal het altijd hevig bloeden. U kunt eventueel zelf een tijdelijk drukverband aanleggen om het bloedverlies te minimaliseren. U kunt hiervoor een drukverband uit een EHBO trommel gebruiken of eventueel een theedoek of kledingstuk.

Bijtwonden in de borstregio lijken op het oog meestal mee te vallen maar kunnen wel degelijk voor grote problemen zorgen zoals bijvoorbeeld een klaplong. Het is dan ook belangrijk uw hond goed in de gaten te houden en uw dierenarts te bellen.

Bijtwonden rond en aan het oog zijn een spoedgeval. Ogen zijn teer en er kan gemakkelijk een beschadiging optreden aan het oog. Om het oog te kunnen sparen is snel behandelen zeer gewenst.

In de bek van de hond en kat leven veel bacteriën. Het is dan ook goed om iedere wond als een serieus risico op infectie te zien. Vaak zal er dan ook door de dierenarts antibiotica worden voorgeschreven bij bijtwonden.

Wanneer het vermoeden bestaat van een infectie is het altijd aan te raden uw dierenarts te bellen.