Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek A - F Chip je dier

Chip je huisdier

Chip je dier

Stel je voor: op een onbewaakt ogenblik staat de voordeur open en de hond gaat zelf op onderzoek uit in de buurt. Of een binnenkat ziet opeens een open raam en besluit de buurt te gaan verkennen.

In beide gevallen is het goed mogelijk dat de weg naar huis lastig te vinden is voor hond of kat. Vaak worden honden dan naar het asiel gebracht. Ook katten komen regelmatig daar terecht. En zonder adreskokertje is het niet mogelijk om een dier weer bij de juiste eigenaar te brengen. Tenzij... het dier gechipped is.

Wat is een chip?

Een chip is een klein, onbreekbaar, glazen buisje met daarin een chip en een spoeltje. Dus zonder batterij of zendertjes. Op de chip staat een onuitwisbaar nummer en dit nummer kan met een chipreader worden afgelezen.

Hoe werkt het verder?

De chip wordt met een dikke naald onder de huid van uw dier geimplanteerd. Binnen enkele dagen is de chip, vanwege het wat ruwe oppervlakte, vastgegroeid in het onderhuidse weefsel, en zal niet meer verschuiven. Soms verplaatst de chip nog voordat dit is gebeurt. Dit is niet erg, een chip kan niet meer uit het lichaam van het dier verdwijnen.

Het nummer op de chip wordt gekoppeld aan de gegevens van de eigenaar. Dit gebeurt bij één van de registratie instanties in Nederland. Via de website's van deze organisaties kan worden gezocht op het nummer. Zo wordt meestal een telefoonnummer gevonden en kan de eigenaar worden gebeld.

Gezocht, gevonden.

Als een huisdier zonder chip in het asiel wordt opgevangen, kan de eigenaar het dier ophalen maar is hij wel verplicht alle kosten te vergoeden. En deze kosten kunnen hoop oplopen, tot wel over de € 100,-. Als een dier gechipped is, krijgt de eigenaar een telefoontje en zijn de kosten beperkt, meestal rond de € 15,- a € 20,-.