Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek G - M Gebitsverzorging

Gebitsproblemen

RC Dental

Wist u dat 70% van de huisdieren gebitsproblemen heeft? Voedselresten die achterblijven op en tussen de tanden en kiezen veroorzaken tandplak en tandsteen. Tandsteen op het gebit zorgt voor een ophoping van bacteriën. Hierdoor gaat het tandvlees ontsteken en zullen uiteindelijk de verschillende tanden en kiezen los gaan zitten of zelfs wegrotten. De eerste signalen van een gebitsprobleem zijn bruine verkleuringen van de tanden en een onaangename geur uit de bek van uw hond of kat.

Tandsteen op zich is niet direct schadelijk, maar het zorgt altijd voor tandvleesontsteking. Deze ontsteking zorgt er uiteindelijk voor dat de tanden los gaan zitten en wegrotten/uitvallen. Wat veel minder bekend is, is het risico dat bacteriën vanuit het ontstoken tandvlees op andere plekken in het lichaam ook ontstekingen kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld op de hartkleppen, in de lever en in de nieren.

Hoe kan ik zorgen dat het gebit van mijn huisdier zo lang mogelijk gezond blijft?

Poetsen, u kunt uw hond (kat wordt wel erg lastig) zo jong mogelijk aan het poetsen van tanden laten wennen. Dit moet wel met een speciale honden tandpasta en tandenborstel. Het aanleren moet wel geleidelijk gaan, eerst beginnen met een lipje optillen en hiervoor belonen. Vervolgens kan langzaam het poetsen opgebouwd worden. Niet vergeten steeds te belonen. Daarna kan twee keer in de week op een vaste dag gepoetst worden.

Met de juiste voeding kunt u zorgen dat het gebit langer schoon blijft. Brokken als voeding zorgen er al voor dat ze meer moeten kauwen en dat de tanden langer schoon blijven. Ook een speciale gebitsreinigende brok kan er voor zorgen dat er minder tandplak op het gebit aanwezig is.
Regelmatige controle bij de dierenarts. Als het tandsteen tijdig wordt verwijderd door middel van een gebitsbehandeling onder lichte narcose, zal het gebit langer gezond blijven. Hiervoor wordt speciale apparatuur gebruikt om het gebit goed te kunnen reinigen. Net als bij mensen moet dit tijdig gebeuren voordat de schade al aangericht is.

Kan mijn hond of kat zich wel redden zonder tanden?

Het is natuurlijk beter om er alles aan te doen om een gebit schoon te houden. Is het helaas toch zo dat er erg veel tandsteen aanwezig is en dat verschillende tanden en kiezen getrokken moeten worden dan kan uw huisdier zich hier heel goed mee redden. Het belangrijkste is dat de rotte elementen verwijderd zijn en het gebit weer mooi schoon is. Als dit namelijk niet gebeurt kan de kaak in een laat stadium ook oplossen en de schadelijke bacteriën kunnen in de bloedbaan terechtkomen en naar andere organen gaan. Na de behandeling zal uw huisdier pijnstilling en antibiotica krijgen zodat hij weer vlug kan herstellen. Eerst zal hij alleen zacht voer eten en later weer op brokken overgaan.