Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek G - M HD en ED onderzoek

HD en ED gezondheidsonderzoek

HD fotoBij Arts&Dier kunnen röntgenfoto's gemaakt worden voor de officiële beoordeling van heup- en elleboogdysplasie. Deze twee ontwikkelingsstoornissen worden veroorzaakt door erfelijke factoren en uitwendige invloeden. Door röntgenfoto's te maken kan er een gedegen uitspraak gedaan worden over de conditie van de heupen en ellebogen voor nu en in de toekomst.

Dierenartsen Lisette Eilert en Hans Scholten zijn bevoegd om de röntgenfoto's te beoordelen op de kwaliteit van de opnames. Deze foto's worden voor een officiële en definitieve boordeling op HD en ED naar de Raad van Beheer gestuurd. Wanneer het een hondenras betreft die niet voorkomt op de lijst van de Raad van Beheer, worden ze beoordeeld door een gecertificeerd en erkend orthopeed of andere instantie.

Voor bepaalde rassen is het verplicht om officiële  HD en ED foto's te laten maken en te beoordelen voordat er met de hond mag worden gefokt.

rontgenteam GD

 Assistentes Miriam Boxem en Colinda de Regt zijn, door een cursus röntgenologie van de extremiteiten en opgedane praktijkervaring, een volleerd team in het maken van de HD en ED foto's. Miriam en Colinda maken iedere woensdagmiddag de officiële HD en ED foto's. Vaak gebeurt dit onder lichte verdoving van de hond. We geven de lichte verdoving  om het voor de hond zo comfortabel mogelijk te maken. De houding waarin de hond ligt kan ongemakkelijk zijn, doordat ze onder narcose zijn ontspannen ze makkelijk en neemt de handeling minder tijd in beslag. Uw hond gaat wakker en lopend weer mee naar huis. 

Het maken van de HD en ED foto's gebeurd op afspraak, u kunt hiervoor iedere werkdag van 8.00 - 19.00 bellen op ons centrale telefoonnummer: 0591-513151.

Wanneer u de afspraak maakt zal er worden gevraagd of u de eigendomspapieren en stamboom van uw hond wil meenemen en of u de hond wilt nuchter houden i.v.m. de eventuele verdoving.