Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek G - M Hartafwijkingen

Hartafwijkingen

Hartklachten kunnen al optreden als een pup of kitten net geboren is (aangeboren), maar ook op oudere leeftijd. Door de toenemende veterinaire zorg voor huisdieren, zie je dat ze steeds ouder worden en dus komen hartklachten door ouderdom meer voor.

Hoe werkt een hart?

Het hart van een hond of kat bestaat net als bij de mens uit een gespierde pomp die 4 aparte kamers bevat. Elke kamer wordt door kleppen van elkaar gescheiden die ervoor zorgen dat het bloed in de juiste richting stroomt. De rechterkant van het hart stuurt het bloed naar de longen waar er zuurstof aan het bloed wordt toegevoegd. De linkerkant van het hart zorgt ervoor dat het bloed naar de rest van het lichaam wordt gepompt.

Wat kan er met het hart mis zijn?

De kleppen van een hart kunnen niet goed aangelegd zijn of op latere leeftijd gaan lekken. Een deel van het bloed stroomt dan weer terug en op die manier krijgt het lichaam niet genoeg bloed rond gepompt. Ook kan een hartspierwand verdikt zijn zodat de inhoud van het hart verkleind is of het hart kan een slappe zak zijn welke te weinig kracht heeft om het bloed rond te pompen.

Welke symptomen horen er bij hart problemen?

Van de eigenaar hoor je vaak dat hun huisdier eerder moe is, soms hoest, veel hijgt (honden), afgevallen is en een verminderde eetlust heeft. Niet al deze symptomen hoeven aanwezig te zijn. Dit hangt mede van de ernst van de aandoening af.

Hoe kan een hart onderzocht worden?

In eerst instantie wordt er tijdens het algemeen onderzoek dmv. een stethoscoop goed naar het hart geluisterd naar de frequentie en de regelmaat van de hartslag. Ook wordt er geluisterd of er een 'ruis' op het hart zit. Dit houdt in dat het bloed wat onrustiger rondstroomt dan de bedoeling is door een eerder genoemde hartaandoening. Er is nader onderzoek nodig om een diagnose te kunnen stellen. Er kan een röntgenfoto gemaakt worden, waarop de vorm van het hart bekeken kan worden. Met een echo kan naar de hartspier en het functioneren van de kleppen gekeken worden. Door het aansluiten van een elektrocardiogram (ECG) kan de elektrische activiteit die ervoor zorgt dan het hart klopt, bekeken worden, en dus kan de dierenarts hierop zien of het hart wel regelmatig klopt. De patiënt kan ook naar een specialist doorgestuurd worden die apparatuur hebben waar ze ook meer over de doorbloeding van het hart kunnen zeggen.

Kunnen hartaandoeningen behandeld worden?

Als er verder geen symptomen aanwezig zijn, kan een hond/kat goed zonder medicatie een normaal leven leiden. Als er eenmaal klachten komen dan zal de patiënt de rest van zijn leven op medicatie moeten staan. Deze kunnen variëren van vochtafdrijvers tot medicatie die de hartfrequentie beïnvloeden.

Sommige aangeboren hartafwijkingen kunnen door een specialist operatief gecorrigeerd worden. Dit hangt wel van de ernst van de aandoening af. Hoe langer men wacht hoe slechter de kans op herstel is.