Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek G - M Hittestress

Hittestress

Hittestress bij huisdieren.
 
Het kwik stijgt en dan is het eigenlijk zo eenvoudig. Een huisdier heeft dezelfde behoeftes als de eigenaar: een koele plek, een bak vers water en geen overmatige inspanning. Helaas zien wij dat dit soms vergeten wordt, met alle gevolgen van dien.

Elk jaar als de temperatuur hoger wordt, worden de behoeftes van onze huisdieren soms vergeten. Ook dit jaar hebben we bij Arts&Dier al weer een aantal fatale gevallen van oververhitting gezien. Alle huisdieren kunnen door hittestress in een levensbedreigende shock komen. Veel voorkomde gevallen zijn honden in de auto laten of buitenhokken van konijnen die in de volle zon staan zonder beschutting. De temperatuur in een auto die in de volle zon staat, loopt vaak op tot boven de 40 graden, ook met een raam open of met een handdoek voor het raam.
 
Er is sprake van hittestress als de temperatuur van het dier abnormaal hoog is. En omdat onze huisdieren niet kunnen zweten zoals mensen, kunnen ze de overmatige warmte ook niet goed kwijtraken. Als de temperatuur boven de 40 graden uitkomt, moet er direct worden ingegrepen door te koelen. En zelfs dan kan er al zoveel schade aande organen zijn ontstaan, dat alle hulp te laat komt.
 
Wat te doen.
 
Wat moet je doen als je huisdier te lang in de zon heeft gestaan? Het belangrijkste is koelen. Maak het dier nat met water maar niet de koude kraan vol openzetten, omdat dit de shock erger kan maken. Ook kunnen de zoolkussens nat gemaakt worden met spiritus of alcohol, Dat is namenlijk de enige plek waar huisdieren kunnen zweten. Neem de temperatuur van de hond op (rectaal) en let op voor onderkoeling. Stop met koelen zodra de temperatuur onder de 40 graden celcius daalt. Neem in alle gevallen direct contact op met een dierenarts voor verder behandeling.
 
Voorkom hittestress.
 
Belangrijker dan behandelen is natuurlijk voorkomen. Het allerbelangrijkste is: Zorg voor schaduw voor uw huisdier en laat een dier NOOIT achter in de auto, ook niet voor een paar minuten. Deze paar minuten kunnen al fataal zijn. Zelfs de temperatuur in een auto in de schaduw kan hoog oplopen. Zorg voor vers en koel drinkwater en doe het op het heetste moment van de dag rustig aan.
 
Voor honden bestaan speciale koelvesten of halsbanden met een koelfunctie. Deze kunnen gebruikt worden ter ondersteuning, maar dienen niet als oplossing voor hittestress.