Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek G - M Huidproblemen

Huidproblemen

Huidproblemen komen bij onze huisdieren veel voor. In de meeste gevallen gaat het probleem gepaard met jeuk, wat zich kan uiten in krabben, bijten of constant likken. Daarnaast kunnen ook huidproblemen voorkomen die niet of weinig gepaard gaan met jeuk. Wanneer uw huisdier een dergelijk probleem heeft is het belangrijk om bij de dierenarts langs te gaan zodat deze door middel van verschillende onderzoeken erachter kan proberen te komen wat de oorzaak is. Hieronder zullen we alleen de meest voorkomende huidproblemen die met jeuk gepaard gaan bespreken.

De meest voorkomende oorzaak van huidproblemen bij hond en kat zijn vlooien. Vlooien zijn uitwendige parasieten (ectoparasieten), waaronder bijvoorbeeld ook mijten en teken vallen. De vlo zal bij de meeste dieren boven de staartbasis bijten en daar een klein plekje veroorzaken wat jeukt en waar later een korstje op zal komen. Helaas komt er bij onze huisdieren ook regelmatig vlooienallergie voor, wat kan leiden tot een algeheel lichamelijk huidprobleem en waar deze dieren al na 1 vlooienbeet direct last van hebben. Door middel van verschillende onderzoeken, zoals een haar/huidschilfermonster, een plakbandtest of een huidafkrabsel kan de dierenarts vaststellen of uw huisdier last heeft van ectoparasieten. De behandeling van ectoparasieten gaat vaak door middel van het aanbrengen van een pipetje achter in de nek van uw huisdier.

Helaas bij vlooien is die behandeling niet voldoende om van het probleem af te komen. Maar 10% van de vlooien zijn op het dier aanwezig, de overige 90% bevindt zich dus in uw huishouden. Daarom is het zeer belangrijk om bij het behandelen van het dier tegen vlooien ook het huishouden mee te behandelen. Handelingen die in ieder geval moeten worden gedaan zijn het stofzuigen van vloeren/tapijt, het wassen van alle bedjes/kleedjes van het dier, maar ook bijvoorbeeld het beddengoed van alle slaapkamers. Daarnaast is het belangrijk om die plekken die niet te zuigen of reinigen zijn te behandelen met een goede insecticidespray. Alleen op deze manier kan u van een vlooienplaag afkomen.

Een andere veel voorkomende oorzaak van huidproblemen is een allergie. Omdat er heel veel allergieën bestaan en ze er vaak hetzelfde uitzien is het heel belangrijk om samen met de dierenarts uit te zoeken waar het probleem vandaan komt. Zo kan uw huisdier bijvoorbeeld last hebben van een voedselallergie. Als uw dierenarts dit vermoeden heeft zal deze uw huisdier op een speciaal dieet zetten voor enkele weken achtereenvolgens. Wanneer uw huisdier op dit dieet staat mag er geen enkel ander voer gevoerd worden. Gedurende deze test moeten de klachten dus verminderen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Naast een voedingsallergie bestaan er ook inhalatie of contactallergieën. Hieronder verstaan we allergieën die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld huisstofmijt, bomen, pollen en natuurlijk vlooien. Om dit probleem vast te stellen zal de dierenarts een bloed -en/of huidtest moeten uitvoeren. Aan de hand van de resultaten van deze testen kan de behandeling bepaald worden. Daarnaast zal de behandeling ook afhangen van de leeftijd en gezondheid van uw huisdier. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een immunisatietherapie, wat inhoud dat we uw huisdier proberen ongevoelig te maken voor de oorza(a)k(en) van zijn allergie door middel van een maandelijkse injectie. Daarnaast zou gekozen kunnen worden voor medicijnen. In overleg met de dierenarts zal worden besloten wat de beste behandeling voor uw huisdier zal zijn.