Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek G - M Knieproblemen en operaties

Knieproblemen en operaties

Bij Arts&Dier worden veelvuldig knieoperaties uitgevoerd. De meest voorkomende indicaties zijn een gescheurde kruisband of een knieschijf die niet op de juiste plek ligt. Deze aandoeningen kunnen zowel bij de kat als hond voorkomen, hoewel het vaker bij de hond gezien wordt.

Onderzoek

Door onderzoek van de achterpoot kunnen we uitmaken in welk gewricht het probleem aanwezig is. Dit onderzoek bestaat onder andere uit kijken naar het lopen, voelen aan de gewrichten en het manipuleren van de gewrichten met diverse technieken. Om meer informatie te krijgen wordt er meestal een röntgenfoto gemaakt. Hierop zijn bijvoorbeeld fracturen of arthrose (slijtage) te zien. Door deze onderzoeken kunnen we de beste behandeling voor uw dier bepalen en krijgen we een goed beeld van de prognose voor uw dier.

Voorste kruisband

Veel honden van middelbare leeftijd scheuren hun voorste kruisband tijdens het spelen of door het verstappen tijdens het rennen. De kruisbanden zorgen ervoor dat het boven en onderbeen van het achterbeen stabiel zijn ten opzicht van elkaar blijven. Wanneer de voorste kruisband doorscheurt komt er plots teveel beweging in het gewricht. Dit geeft (acute) pijn en na verloop van tijd slijtage. Tijdens een operatie herstellen we de band door een speciale draad tussen het dij- en kuitbeen te bevestigen. Deze draad vangt de krachten op, die normaal door de kruisband opgevangen worden, waardoor het kniegewricht weer stabiel is.

Knieschijf

Een verplaatste knieschijf (patella luxatie) kan ontstaan door diverse oorzaken. Vooral bij kleinere honden komt het door een aangeboren afwijking. Hierbij is de zijkant van de groeve waar de knieschijf in glijdt aan de binnenkant niet hoog genoeg, waardoor de knieschijf er naar de binnenkant van het been afglijd. Door trauma of een gescheurde kruisband glijdt de knieschijf er soms aan de buitenkant af. De operatie techniek wordt aangepast aan het type luxatie en de ernst van de luxatie. Soms wordt een deel van de aanhechting van de pees verplaatst, of wordt er aan de zijkant een extra draad bevestigd. Maar ook het uitdiepen van de groeve waar de knieschijf in ligt behoort tot de mogelijkheden.

Herstel en revalidatie

Na de operatie is het revalidatieproces erg belangrijk om het herstel te bevorderen. Teveel beweging en plotse sprongen kunnen de operatie teniet doen, vooral in de eerste 12 weken. Rustig korte stukken wandelen in combinatie met fysiotherapeutische oefeningen zorgen ervoor dat uw hond zo spoedig mogelijk weer de oude is. De prognose van de operatie is afhankelijk van de al aanwezige letsels in de knie.