Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek G - M Maagdarm klachten

Maagdarm klachten

In geval van maagdarmstoornissen is er meestal sprake van verschijnselen als overgeven, speekselen, veel slikken, geen eetlust hebben, buikpijn en diarree. Deze verschijnselen kunnen in meer of minder ernstige mate optreden. Van belang is hierbij dat de vochtbalans goed in de gaten gehouden moet worden. Afhankelijk van de leeftijd en de conditie van het dier bestaat altijd het gevaar van uitdroging en moet tijdig ingegrepen worden. Wacht niet te lang voor u de dierenarts bezoekt zodat het stadium van uitdrogen nog ver weg is.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van maagdarmklachten. Uw huisdier kan iets verkeerds gegeten of gedronken hebben. Ook kan er wat "heersen" en speelt er een bacterie of een virus een rol. Maagdarm klachten worden ook waargenomen bij een allergie voor voeding of een bepaalde parasitaire infectie kan een rol spelen. Door met uw hond/kat naar de dierenarts te gaan kan nadat hij is onderzocht een behandeling worden ingesteld zodat de klachten afnemen en uitdroging wordt voorkomen.

Behandeling

Deze hangt natuurlijk van de oorzaak af. Is uw huisdier uitgedroogd dan zal hij aan een infuus gelegd moeten worden en opgenomen worden totdat de vochtbalans is hersteld. Er kunnen medicijnen gegeven worden tegen het braken en om de ontlasting wat vaster te maken. Soms wordt er ook antibiotica gegeven. Dit hangt mede af van het feit of het dier koorts heeft en of de ontlasting bloederig is. Ook zal er een voedingsadvies worden meegegeven. In een aantal gevallen moet de ontlasting worden onderzocht voordat de juiste behandeling kan worden ingezet.

Voorkomen

U kunt ervoor zorgen dat uw huisdier in een goede algemene conditie verkeert. Dit kan door uw hond/kat 4 keer per jaar te ontwormen met een goede ontworming en jaarlijks te laten vaccineren. Ook een goede voeding is erg belangrijk. Vraag om advies over ontwormen en voeding bij Arts&Dier.