Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek N - U Ontwormen

Ontwormen

Milbemax hondHoud dier en mens gezond.

Maagdarm wormen zijn een risico voor uw huisdier, maar ook voor uw gezin. Deze risico's zijn kunnen worden beperkt door het regelmatig ontwormen van hond en/of kat met een effectief middel tegen rond-, spoel- en lintwormen.

Elke hond on kat kan buitenshuis besmet worden met wormen. Sommige wormen worden als larve opgenomen van de grond, andere wormen dringen door de huid van de hond naar binnen en gaan dan naar de darmen. Lintwormen hebben een tussengastheer nodig. Dat kan een vlo zijn, maar ook een muis of konijn. Dieren die het rauwe vlees van deze prooidieren of vlooien opeten raken zo zelf besmet met een lintworm.

Puppy's en kittens.

Puppy's en kittens worden zodra ze melk gaan drinken bij de moeder besmet met wormen. Puppy's worden meestal al met spoelwormen geboren. Omdat deze jonge dieren nog geen weerstand hebben tegen de wormen, zijn ze uitemate kwetsbaar en kunnen snel de nare gevolgen ondervinden van een worminfectie.

Verschijnselen van een worminfectie.

Vaak voorkomende verschijnselen van een worminfectie zijn:

  • een doffe vacht
  • opgezette buik, het zogenaamde wormbuikje
  • diarree en braken, buikpijn, lusteloosheid en algemeen ziek zijn
  • gewichtsafname
  • bij lintwormen: wormsegmenten rond de anus met de bijbehorende jeuk

Effectief ontwormen.

Het voorkomen en bestrijden van wormen is minder moeilijk dan het lijkt. Een volwassen hond minimaal 4 keer per jaar ontwormen is voldoende om het uitscheiden van wormeitjes te verminderen. Zo doorbreek je de cyclus en verminder je de kans op herbesmetting. Pups moeten vaker worden ontwormd, op 2, 4, 6 en 8 weken, daarna elke maand tot een half jaar leeftijd. Deze richtlijn is opgesteld door de ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts-parasitologen die zich bezighouden met parasietenbestrijding bij huisdieren (Richtlijn wormbestrijding hond en kat, juli 2009)

Arts&Dier heeft verschillende, goed werkende ontwormingsmiddelen in het assortiment, zodat we altijd een passende oplossing hebben voor het ontwormen van uw dier. Informeer bij één van onze vestigingen naar de mogelijkheden.