Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek N - U Parasieten

Parasieten

Parasieten zijn erg vervelend voor onze huisdieren. Het dier kan er ziek van worden, of ze kunnen andere ziektes overbrengen. En sommige parasieten zijn zelfs gevaarlijk voor mensen. Daarom is het van groot belang om parasieten goed te bestrijden.

Uitwendige parasieten

Parasieten die op of in de huid leven, noemen we uitwendige parasieten. Het bekendste voorbeeld hiervan is de vlo. Maar er zijn ook minder bekende of minder vaak voorkomende uitwendige parasieten.

Bij uitwendige parasieten is jeuk vaak het duidelijkste symptoom. Door de jeuk gaat een dier krabben en/of bijten. Daardoor gaat de huid kapot en raakt geïnfecteerd. Dit zorgt voor nog meer jeuk en daardoor worden de klachten vaak nog erger.

Uitwendige parasieten kunnen ook andere ziektes aan onze huisdieren overdragen. De vlo kan bijvoorbeeld een lintwormlarve bij zich hebben. En van teken is bekend dat ze mens en dier met de ziekte van Lyme kunnen besmetten.

Inwendige parasieten

Inwendige parasieten leven binnen in het dier. Dit kan in de darmen zijn, maar bijvoorbeeld ook in de bloedbaan of in een orgaan. Afhankelijk van de plaats waar ze leven kunnen ze meer of minder schade aanrichten.