Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek N - U Sterilisatie

Sterilisatie

Sterilisatie is een belangrijke ingreep bij huisdieren. Natuurlijk voorkomt het ongewenste dracht, maar misschien nog belangrijker is een sterke vermindering van de kans op de veelvoorkomende (kwaadaardige) ontaardingen van de melkklieren. Hoewel deze tumoren pas vaak op latere leeftijd zichtbaar worden, heeft vroegtijdige sterilisatie een zeer sterk preventieve werking.  Bij katten is gebleken dat sterilisatie op een halfjarige leeftijd de kans op kwaadaardige melkkliertumoren met maar liefst 91% verkleind. Het gebruik van de kattenpil vergroot daarentegen de kans op tumoreuze ontaardingen. Ook bij de hond wordt, indien dekking niet gewenst is, sterilisatie voor de eerste loopsheid aanbevolen. Dit verkleind de kans op melkkliertumoren bij de teef met 92 %.

Ook bij bijzondere diersoorten is sterilisatie belangrijk indien een nestje ongewenst is. Fretten hebben bijvoorbeeld een paring nodig om een eisprong te krijgen; zonder paring blijft het fret eindeloos loops, wat uiteindelijk tot een hormoonvergiftiging zal leiden. Bij fretten is de laatste jaren vanwege de lastige hormonale beïnvloeding de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar sterilisatie en castratie door middel van implantaten, omdat hierbij de complete hormonale feedback onderbroken wordt. De optie van chemische sterilisatie blijkt uitermate efficiënt en veilig te zijn en is dan ook een uitstekende optie om fretten onvruchtbaar te maken en gezond te houden. Bij konijnen en cavia's zorgt sterilisatie voor een sterke preventie tegen tumoren van de eierstokken en baarmoeder en tegen het vormen van cystes in de eierstokken. Bij konijnen en cavia's is helaas het anesthesierisico wel groter dan bij de hond en de kat, maar dit risico wordt verkleind door het gebruik van gasanesthesie en een verwarmde recoverykooi met zuurstoftoevoer.

Hoewel complicaties bij sterilisaties zeldzaam zijn, is het mogelijk dat er tijdens de herstelperiode van de operatie een wondinfectie optreed. Goed opletten dat er niet aan de wond gelikt of gekrabt wordt en het aantrekken van een petshirt of kraag kan de kans hierop sterk verkleinen. Daarnaast kan ten gevolge van de ingreep incontinentie optreden; de kans hierop is groter bij honden die zwaarder dan 20 kg wegen. Deze incontinentie ontstaat door een verminderde spanning op een van de sluitspieren van de blaas en kan medicamenteus uitstekend opgelost worden. Als laatste hebben zowel teven als poezen minder voer nodig na de sterilisatie, wat kan leiden tot overgewicht indien het dieet niet aangepast wordt. 

Bij Arts&Dier is er naast een 'gewone' sterilisatie ook laparoscopische sterilisatie mogelijk. Hierbij wordt door middel van twee zeer kleine incisies met behulp van een laparoscopische camera de teef gesteriliseerd. Door de kleinere incisies is de belasting voor het dier minder, waardoor de teef vaak dezelfde dag weer zichzelf zijn en de kans op wondinfecties sterk verminderd is.

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen of via het contactformulier