Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek V - Z Vaccineren

Vaccineren

Hond knuffelInfectieziekten bij huisdieren vormen een serieuze bedreiging voor de gezondheid van uw dier. Gelukkig is het mogelijk honden, katten en konijnen tegen de meest gevaarlijke en besmettelijke van deze ziekten te laten vaccineren. Daarnaast krijgt uw dier voor de vaccinatie, van de dierenarts, de jaarlijkse gezondheids controle. Hierbij wordt hij helemaal nagekeken wat erg belangrijk is omdat uw hond zelf niet altijd aangeeft dat er problemen zijn. Voorkomen is beter dan genezen!

 

 

Is bescherming na vaccinatie 100%?

Een aantal dieren zijn immunodefficient en zijn niet in staat een goede weerstand op te bouwen. Gelukkig is dit maar in een heel enkel geval. Het is erg belangrijk dat uw huisdier wel gezond is als hij gevaccineerd wordt. Koorts en andere invloeden op het lichaam (zoals ziektes, worminfecties en incomplete voeding) kunnen ervoor zorgen dat de bescherming niet goed opgebouwd wordt.  Mede daarom vindt er een lichamelijk onderzoek voor vaccinatie plaats zodat we goed de conditie van uw huisdier kunnen inschatten.

Is er een verschil tussen jongere en oudere dieren in weerstands opbouw? 

Ja, met name bij jonge dieren is er sprake van een minder ontwikkeld afweersysteem. Ook remmen afweerstoffen die de pup/kitten nog via de moedermelk heeft binnen gekregen de weestands opbouw na vaccinatie. Een overeenkomst is echter dat  ook oudere dieren erg vatbaar zijn voor infecties (vergelijk met oude mensen) en dus het ook erg belangrijk is dat de dieren op leeftijd ook nog jaarlijks gevaccineerd worden.
 
Waarom worden kinderen tot een bepaalde leeftijd gevaccineeerd en daarna niet meer terwijl onze hond/kat jaarlijks ingeent wordt?

Er bestaan verschillen in weerstands opbouw en ziektes die bij mens en dier voorkomen. De jaarlijkse entingen bij uw huisdier zijn vergelijkbaar met de griepprik bij de mens die ook jaarlijks herhaald moet worden.
 
Kan onze hond/kat ziek worden na vaccinatie?

De meeste dieren zullen na de vaccinatie nergens last van hebben. In heel klein aantal gevallen kan er een entreactie optreden. Dit kan varrieren van overgeven tot benauwd worden. Als dit het geval is moet u terug naar de kliniek gaan voor een tegen spuitje. Dit zal in de computer geregistreerd worden zodat er bij de volgende enting rekening mee gehouden kan worden.
 
Mijn buren laten hun huisdier nooit vaccineren en dat gaat toch ook goed?

Het komt inderdaad voor dat niet gevaccineerde dieren gezond blijven. Helaas komt het daarentegen maar al te vaak voor dat niet gevaccineerde dieren wel ziek worden of zelfs dood gaan. Ook al komt uw hond/kat niet  vaak in contact met andere dieren dan hebben ze juist geen gelegenheid gehad om een goede weerstand op  te bouwen. Vervolgens kunnen ze wel besmet raken via handen, schoeisel of kleding. Is er wel veel contact met andere dieren dan kan de infectie druk zo hoog worden dat een natuurlijk opgebouwde bescherming niet voldoende is.
 
In de advertenties staat vaak "gevaccineerd en ontwormd"  Betekend dit dat de hond/kat niet meer gevaccineerd hoeft te worden?

Nee, dit betekend alleen dat de hond/kat kort geleden een vaccin heeft gehad. Afhankelijk van de leeftijd en het soort vaccinatie moet er misschien nog een keer gevaccineerd worden. Uw kunt het beste de hond/kat na laten kijken door de dierenarts en het dierenpaspoort laten controleren.