Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek V - Z Vachtverzorging

Vachtverzorging

Vachtverzorging bij de hond is belangrijk. Elke hond heeft een andere vacht, dus andere verzorging nodig. U zal bij de fokker informatie krijgen over de vachtverzorging wanneer u een pup aanschaft. Wanneer dit niet het geval is kan u altijd een trimsalon in de buurt bellen voor informatie. Niet alle rassen hebben dagelijkse verzorging nodig, bij sommige rassen is maandelijks borstelen voldoende, bij andere rassen is het erg belangrijk dat de vacht dagelijks wordt verzorgd.

Gladhaar.

Gladharige honden zoals de Labrador, Jack russell terriërs, Boxers en Bulldoggen hebben weinig vachtverzorging nodig, een wekelijkse tot maandelijkse borstelbeurt is vaak al voldoende. Het borstelen kan u het beste na een goede wasbeurt doen. Hierbij komen alle dode en losse haren vrij te liggen waardoor u de haren makkelijk kan verwijderen. Ook wanneer de hond in de rui zit, komt de vacht het beste van de haren af wanneer de hond een goede was- en kambeurt krijgt. Dit kan u zelf doen of de trimsalon zou dit voor u kunnen doen.

Ruwhaar.

Ruwharige honden zoals Jack Russell Terriërs, West Highland White Terriers, Cairn Terriers, Teckels, Schnauzers en Bouviers moeten met regelmaat geplukt worden, dit gebeurt vaak 2 tot 3 keer per jaar. Bij het plukken van een ruwharige hond wordt de bovenste laag uit de vacht geplukt, deze vacht is dood en zal er uitgeplukt moeten worden, dit om plaats te maken voor een nieuwe deklaag. De plukvacht moet 'rijp' zijn, dit kan u laten bekijken door een trimsalon of door er zelf haren uit te plukken, wanneer dit niet makkelijk gaat, kunt u het beste nog een aantal weken wachten om het opnieuw te proberen. Ruwharige honden mogen na het plukken niet gewassen worden, dit omdat de haarzakjes na het plukken open staan, er kan dan makkelijk rommel en viezigheid in de haarzakjes komen. Daardoor kan de huid gaan ontsteken. Wacht met het wassen minimaal 2 weken na het plukken.

Langhaar.

Langharige honden zoals Maltezers, Shih tzu's, Schotse Collie's, Chow Chow's en Shelties hebben wekelijkse vachtverzorging nodig. Ze moeten iedere week met een goede kam gekamd worden, dit om klitten te voorkomen. Wanneer er wel klitten komen, wordt de behandeling pijnlijk en uiteindelijk is scheren de enige oplossing. Kam de hond laag voor laag uit, tussen de poten en op de buik zal de vacht zich het gemakkelijkste tot een klit gaan vormen. Het is belangrijk om te beginnen met kammen wanneer de hond nog een pup is. De pup zal leren dat het geen pijn doet en dat het bij de wekelijkse verzorging hoort. Kleine honden zoals de Shih tzu en de Maltezers worden vaak kort geschoren of geknipt bij de trimsalon. De meeste Schotse Collies en Chow Chow's krijgen met regelmaat een goede was en kambeurt om alle dode en losse haren te verwijderen.

Puppytrim.

Het is erg belangrijk voor puppy's om met regelmaat bij een trimmer te komen, ze zullen een positieve ervaring krijgen met de trimtafel, het scheerapparaat en natuurlijk de trimster zelf. Het scheelt ontzettend in tijd wanneer de pup bekend is bij de trimsalon, wanneer de pup later volwassen is, weet de hond dat een uitje naar de trimsalon niet vervelend is. Sommige honden raken zo in de stress, is het soms nodig om de hond een lichte narcose te geven. Dit is natuurlijk niet gezond en absoluut geen positieve ervaring. Voorkom dit door uw hond regelmaat en vanaf pups af aan naar de trimsalon te brengen. Wacht niet te lang, want klitten doen veel pijn!

Al met al zijn er nog veel meer soorten vachtverzorgingen bij verschillende soorten rassen. Vachtverzorging is erg belangrijk dus zorg ervoor dat uw hond de juiste verzorging krijgt!

Vraag uw trimsalon voor meer informatie over de vachtverzorging of kom een keer langs bij onze trimsalons van Arts & Dier, gevestigd in Emmen & Stadskanaal

Trimsalon Arts & Dier Emmen
Tel: 0591- 622 224

Trimsalon Arts & Dier Stadskanaal
Tel: 0599- 620 434