Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek V - Z Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Nog een paar maanden en het is weer Oud en Nieuw. Voor ons een feestelijke periode, maar voor veel huisdieren niet altijd... Zelfs gewoonlijk rustige en stabiele honden en katten kunnen dan door het geknal en geflits van vuurwerk in paniek raken.

Berner

Vuurwerkangst kan zich op verschillende manieren uiten:

 • Angstiger dan anders, verstopt zich, zit ineengedoken
 • Bij het minste of geringste blaffen of piepen
 • Onderdaniger of aanhankelijker dan anders (steun zoeken bij eigenaar)
 • Niet meer naar buiten durven niet alleen thuis kunnen zijn
 • Opeens weer onzindelijk worden

Vuurwerkangst is een vervelend probleem voor baas en huisdier! Als u niets onderneemt om de hond/kat van zijn angst af te helpen bestaat het gevaar dat de hond niet alleen in paniek raakt bij vuurwerk maar kan hij ook angstig worden van andere geluiden waar hij eerst niet bang voor was bijvoorbeeld onweer of het uitladen van een vrachtwagen.

Om te voorkomen dat de vuurwerkangst zich uitbreidt naar andere geluiden is het zaak dat de hond/kat zo snel mogelijk van zijn angst verlost wordt. Afhankelijk van de ernst van het probleem en de intelligentie van de hond/kat zal de behandeling weken tot maanden in beslag nemen.

Tinley_CdGedragstherapie kan een oplossing zijn voor vuurwerkangst. Voordat hiermee gestart wordt is het belangrijk dat een gedragstherapeut eerst een gedragsdiagnose stelt. Is de hond/kat daadwerkelijk angstig of heeft men te maken met aangeleerd gedrag?

Wanneer de prikkel voor angst het geluid van het vuurwerk is, dan kan de hond/kat hiervoor ongevoelig gemaakt worden met behulp van een vuurwerk CD. Deze CD is onderdeel van een trainingsprogramma waarin het vuurwerkgeluid in sterk afgezwakte vorm wordt aangeboden, terwijl de hond wordt afgeleid met een speeltje of iets lekkers. Belangrijk is om deze training langzaam op te bouwen. Bij de CD is een duidelijke uitleg geleverd hoe u het beste te werk kunt gaan.

Ter ondersteuning van de gedragstherapie  kan men gebruik maken van een DAP/Feliway verdamper. Deze bevatten geruststellende feromonen.

Een DAP & Feliway verdamper heeft de volgende eigenschappen

 • Stelt gerust zonder bijwerkingen
 • Uw hond of kat wordt niet suf
 • Eenvoudig toe te passen
 • Verdamper voor in huis en een spray voor buiten (in auto, bench, etc)

Ook voor eigenaren die niet voor bovenstaande behandelingsmethode kiezen of al langere tijd te maken hebben met een angstig dier proberen we een oplossing te zoeken.

Vroeger werd vooral gebruik gemaakt van acepromazine, een narcosemiddel dat in lagere doseringen de hond sedeert. Het nadeel van dit middel zij de bijwerkingen, namenlijk bloeddrukdaling en onderkoeling. Daarnaast wordt het dier hypergevoelig voor geluid, maar kan niet reageren. Zo wordt een hond nog angstiger. En bij agressieve wordt het gedrag onvoorspelbaar.

Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van valium-achtige middelen. Deze hebben een kalmerend, angstverminderend en spierverslappend effect. Neem voor meer informatie op met één van onze vestigingen .

Wat kunt u op 31 december zelf kunt doen:

 • Negeer de geluiden van het vuurwerk, negeer angstig gedrag
 • Troost of straf u huisdier nooit als hij/zij toch schrikt
 • Doe de gordijnen in de kamer dicht, zet muziek op met een constant geluid
 • Zorg ervoor dat de hond/kat niet naar buiten kan ontsnappen en laat de hond aangelijnd uit