Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek V - Z Wormen

Wormen bij hond en kat

Wormen bij hond en kat.

Honden en katten zijn gevoelig voor verschillende worminfecties. De meeste (volwassen) wormen leven in de darmen, maar honden kunnen ook besmet raken met een hartworm, die in het hart en de grote bloedvaten leeft.

Meestal merk je niets van een milde besmetting. Toch is zelfs deze milde besmetting al schadelijk voor de gezondheid. En als het aantal wormen groter wordt, worden ook de risico's groter.

De meest voorkomende symptomen van een ernstige wormbesmetting bij volwassen honden zijn braken, diarree, doffe vacht en wormsegmenten rond de anus. Meestal is het dier dan ook goed ziek.

Soorten wormen.

  • Roundworms Rondwormen Dit zijn de vaakst voorkomende darmwormen bij honden en bijna alle pups zijn ermee besmet. Uw hond kan ze krijgen door het eten van besmette aarde of besmette knaagdieren zoals muizen. De verschijnselen zijn een doffe vacht, lusteloosheid, diarree, gewichtsafname en een opgezette buik. Rondwormen kunnen ook schadelijk zijn voor mensen, vooral voor kinderen.
  • Lintwormen Deze leven in de dunne darm van honden. Verschijnselen zijn wormsegmenten die irritatie veroorzaken rond de anus van uw hond, waardoor uw hond met zijn achterste over de grond gaat schuren. Lintwormen worden overgedragen via gastheren zoals vlooien en het eten van besmet slachtafval en kunnen een ernstig gevaar voor mensen opleveren.
  • Zweepwormen & haakwormen Beide soorten voeden zich met het bloed van uw hond en kunnen diarree, bloedarmoede en gewichtsverlies veroorzaken. Haakwormen kunnen ook huidaandoeningen bij mensen veroorzaken.
  • Longwormen Er zijn twee soorten longwormen en beide soorten kunnen hoesten en ziekten bij honden veroorzaken. Deze wormen kunnen verspreid worden door vossen en uw hond kan ze oplopen door contact met besmette huisjesslakken en naaktslakken.
  • Hartwormen Deze worden verspreid door muggen en veroorzaken hoest, snelle vermoeidheid bij inspanning en gebrek aan eetlust. In een gevorderd stadium kan uw hond er zelfs aan overlijden. Het risico op een besmetting met hartwormen is over de hele wereld verschillend. In Europa is dat risico momenteel beperkt tot Zuid- en Oost-Europa. Neem contact op met uw dierenarts voordat u uw hond mee op reis neemt.