Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek Bepaling dektijdstip

Bepaling dektijdstip

Gemiddeld worden teven ééns in de zes maanden loops. Sommige rassen (Saarloos wolfshond, basenji en tibetaanse mastiff) worden maar één keer per jaar loops. Tijdens de loopsheid is de teef maar een paar dagen bereid zich te laten dekken. Als een teefje zich wil laten dekken is ze meestal ook op dat moment vruchtbaar. Voor de fokker is het dus van essentieel belang om deze weinige vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen; immers een gemiste dekking betekent een vertraging van een half jaar in het fokprogramma.

Nu zal de loopsheid zelf niet gauw gemist worden: de teef verliest bloed, de vulva is opgezet en ze is aantrekkelijk voor de reuen. Echter, het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is.

Patiëntenkeuze

In principe komen alle fokteven in aanmerking voor deze begeleiding, maar zeker als de teef al eens niet drachtig is geworden na een succesvolle dekking. Ook als de reu ver weg woont of er een KI gedaan moet worden, loont het de moeite om de dierenartsen van Arts&Dier te vragen u en uw teef te begeleiden.

ImmuliteProgesteron bepaling

Gemiddeld genomen zijn de meeste teven dekrijp op de dertiende dag na het begin van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In onze praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar 18 of 21 dagen zijn ook geen uitzondering.

Gelukkig is het tegenwoordig mogelijk om met een relatief eenvoudige bloedtest het ideale dektijdstip vast te stellen. Met deze test wordt het gehalte aan progesteron in het bloed bepaald. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt ontstaat er een snelle stijging van het bloedprogesteron-gehalte en kan een betrouwbaar dekadvies gegeven worden. De resultaten van deze methode zijn goed, het drachtigheidspercentage schommelt rond de 90% (drachtig met opvolgend een nest pups).

Andere methoden, zoals het maken van uitstrijkjes, of glucosebepalingen in vaginaalslijm geven wel een indruk of de teef loops is, maar zijn zeker niet zo betrouwbaar voor dektijdstipbepaling. Er zijn in Nederland diverse technieken op de markt die het progesterongehalte kunnen meten. Helaas zijn ook deze technieken niet allemaal even nauwkeurig.

Het Immulite-apparaat wordt gezien als het meest nauwkeurige apparaat voor de progesteronbepaling. Om onze cliënten het beste advies te kunnen geven beschikken wij, net als de faculteit voor gezelschapsdieren in Utrecht, over dit apparaat.

Uitvoering van de test

De praktische uitvoering van een progesteronbepaling in het bloed is relatief eenvoudig. Er wordt een beetje bloed afgenomen van uw loopse teef, waarna binnen 2-3 uur een progesteron waarde bekend is. U weet diezelfde dag dus nog of u wel of niet een afspraak kunt maken met de eigenaar van de reu. Het advies is om te beginnen met de progesteron bepaling op dag 7 van de loopsheid.

Gemiddeld is het nodig om 3-4 keer bloed te laten onderzoeken, met een tussenperiode van 2 dagen, voordat het progesterongehalte hoog genoeg is zodat er zekerheid is dat een eisprong plaats gevonden heeft en de teef dan het vruchtbaarst is.

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen of via het contactformulier.