Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek Drachtigheidsonderzoek

Drachtigheidsonderzoek

Alles is goed gegaan, het sperma van de reu was van goede kwaliteit, de teef is op het optimale tijdstip gedekt, en dan... Dan is het afwachten of de teef ook daadwerkelijk drachtig wordt. Hoe goed alles ook wordt voorbereid, de teef zal het vanaf nu toch zelf moeten doen.

Na een geslaagde dekking is het nog helemaal niet zeker of de teef ook daadwerkelijk drachtig is. Ook als alles tot en met de dekking goed is voorbereid, is er een kans dat de teef niet opneemt.

Helaas bestaat er voor honden (nog) geen betrouwbare test om in een vroeg stadium te bepalen of de teef ook daadwerkelijk drachtig is. De enige manier om hier zekerheid over te krijgen is door middel dan een echo onderzoek. Dit kan vanaf de 28ste dag na dekking. Op dat moment zijn de vruchten voldoende ontwikkelt om levende pups te kunnen ontdekken.

Tussen dag 26 en 30 is het voor een dierenarts mogelijk om de afzonderlijke vruchtblazen te voelen in de buik, maar een echo is vele malen betrouwbaarder. Na de 45ste dag zijn de puppy's zo groot, dat ook dan van buitenaf gevoeld kan worden.

Röntgenfoto

Rontgenfoto drachtVanaf de 45ste dag is het ook mogelijk om met een röntgenfoto te kijken of, en van hoeveel pups, de hond drachtig is. Op een röntgenfoto kun je "kopjes" tellen, zodat bij de bevalling duidelijk is of ze er allemaal zijn.