Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek Klinisch onderzoek teef en reu

Klinisch onderzoek teef en reu

Voor een optimaal resultaat van de fertiliteitsbegeleiding, moeten alle factoren die van invloed zijn op de vruchtbaarheid worden gecontroleerd. Zowel de teef als de reu moeten in optimale conditie zijn. Afwijkingen aan de voorplantingsorganen en recentelijk doorgemaakte ziekte hebben grote invloed op het resultaat.

De eerste keer...

Voordat een teefje voor het eerst gedekt kan worden, moet ze zijn uitgegroeid en in optimale conditie verkeren. Het is niet aan te raden direct de eerste loopsheid de teef bij een reu te laten, omdat ze dan nog te jong is. Ook is de loopsheid voor de teef zelf ook nieuw, dus is het niet te voorspellen hoe ze zal reageren.

Voor een succesvolle dekking raden we aan om de teef tijdens de loopsheid te laten onderzoeken. De algemene conditie wordt dan beoordeeld en door middel van een vaginoscopisch onderzoek wordt het geboortekanaal van de teef beoordeeld. Als er geen afwijkingen worden gevonden, kan worden gestart met het bepalen van de progestoronwaarde, om het optimale dektijdstip vast te stellen.

Goed zaad!?

Geen pups zonder goed sperma. Maar alleen aan het uiterlijk en de hoeveelheid kan niet worden beoordeeld of het sperma van de reu van goede kwaliteit is. Vooral bij een jonge, onervaren reu of bij een reu die langere tijd niet gedekt heeft, levert het sperma onderzoek waardevolle informatie op. Spermaonderzoek wordt bij Arts&Dier uitgevoerd door drs.H. Scholten en drs. F. Haaksema.

Uitgebreide informatie over spermaonderzoek vindt u hier.

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen of via het contactformulier.