Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Infotheek Sperma onderzoek en kunstmatige inseminatie

Sperma onderzoek en k.i.

Voor een gezond nest puppy's is naast de teef ook een vruchtbare reu nodig. Maar helaas gebeurt het nog wel eens dat een reu niet vruchtbaar is, of na verloop van tijd minder vruchtbaar wordt. Zeker als een bewezen dekreu langere tijd niet gedekt heeft, kan de kwaliteit van het sperma sterk verminderd zijn.

Bij Arts&Dier is het mogelijk om de kwaliteit van het sperma te laten onderzoeken. Als een reu voor het eerst gaat dekken of langere tijd niet heeft gedekt, is het zinvol om de spermakwaliteit te bepalen. Dit geld zeker als de resultaten van een dekreu onverwacht tegenvallen. Behalve het sperma wordt natuurlijk ook de reu zelf aan een grondig klinisch onderzoek onderworpen.

Factoren die van invloed zijn op de kwaliteit zijn onder anderen:

Leeftijd

Naarmate een reu ouder wordt, wordt de kwaliteit van het sperma minder. De reu is niet helemaal onvruchtbaar, maar de resultaten van dekkingen kunnen wel minder zijn.

Anatomische afwijkingen

Bij aangeboren afwijkingen aan het geslachtapparaat zal duidelijk zijn dat de vruchtbaarheid ook verminderd is. Deze reuen moeten worden uitgesloten voor de fokkerij, omdat veel van deze afwijkingen erfelijk zijn.

Trauma/ontsteking van het scrotum of de testikels

Trauma van de testikels kan er voor zorgen dat er bloed in contact komt met testikelweefsel. Testikelweefsel wordt van nature niet als lichaamseigen herkend. Als door trauma of ontsteking de barrière tussen bloedbaan en testisweefsel wordt doorbroken, gaat de afweerreactie van het eigen immuunsysteem antistoffen maken tegen dit weefsel. Testisweefsel wordt dan vernietigd, waardoor de vruchtbaarheid verminderd of zelf helemaal verdwijnt.
Ontsteking van het scrotum zorgt er voor dat de hond hier veel aan gaat likken. De temperatuur van de testikels wordt dan hoger, wat ook weer een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het sperma.

Algemeen ziek zijn

Ook als de reu ziek is, heeft dat een weerslag op de sperma kwaliteit. Koorts, niet eten of een periode van zwakte zijn allemaal factoren die waardoor het sperma, en vooral de sperma cellen, niet van optimale kwaliteit zijn.

Specifieke infecties

Een aantal specifieke infecties kunnen er voor zorgen dat de reu onvruchtbaar wordt. De belangrijkste is Brucella Canis. In Nederland zien we deze infectie eigenlijk niet, maar met honden uit het buitenland kan het wel worden geïntroduceerd. Deze ziekte is ook overdraagbaar naar andere honden, dus als u een hond uit het buitenland haalt is het goed de dieren hierop te laten testen.

Medicijn gebruik

Het gebruik van medicijnen (steroïden, antibiotica, chemotherapie) kan het testisweefsel negatief beïnvloeden. Als een dier hiermee behandeld is, is het zinvol om een aantal weken te wachten voordat de reu weer voor de dekking wordt gebruikt.

Kunstmatige inseminatie.

Wanneer het sperma van goede kwaliteit is, kan een reu worden ingezet voor dekkingen. Dit kan op 2 manieren: natuurlijk of via kunstmatige inseminatie. Bij k.i. wordt het sperma opgezogen in een spuit, waarna met een lang dun buisje het in of direct voor de baarmoeder van de teef wordt gebracht.

K.i. gebeurt vaak bij rassen die moeite hebben met natuurlijke dekking, of als van 1 reu meerdere teven gedekt moeten worden. Het is mogelijk om sperma van honden langere tijd te bewaren door het in te vriezen, maar meestal zijn de reu en de teef beide aanwezig om het sperma direct bij de teef in te kunnen brengen. K.I. kan worden gecombineerd met het spermaonderzoek.

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met een van onze vestigingen of via het contactformulier.