Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek A-F Cashlick-operatie

Cashlick-operatie

Het woord cashlick-operatie is bij velen beter bekend als het "dichtzetten van de merrie". Bij merries waarvan de vulva is uitgescheurd tijdens de geboorte van het veulen, of bij oudere merries waarbij de vulvalippen als gevolg van het vaak veulenen minder goed sluiten, wordt deze ingreep vaak toegepast. Kortom, ter reconstructie en ter voorkoming van het aanzuigen van lucht (dat tot vroegtijdig afbreken van de dracht kan leiden)  in de vagina wordt deze operatie routinematig uitgevoerd.

Cashlick dichtzetten merrie cashlick

Onder lokale verdoving wordt een randje weefsel ter hoogte van de overgang huid-slijmvlies verwijderd, waarna het bovenste gedeelte van de vulva gesloten wordt tot 1 centimeter onder de bekkenbodemrand (t.h.v. de zitbeeknobbel). Dit hechten gebeurt met  eenvoudige knoophechtingen. Uitgebreidere ingrepen/ behandelingen zijn, afhankelijk van de aandoening, uiteraard mogelijk.

Ongeveer 2 weken voor de uitgetelde partusdatum moet de vulva weer worden geopend. In de volksmond is dit beter bekend als het "losmaken" van de merrie. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving, met een scalpelmesje. In geval van nood is het ook mogelijk de merrie "los te knippen" op het moment van bevallen en door uzelf. Dit voorkomt dat de merrie te ver uitscheurt en er meer beschadigd raakt dan de bedoeling is.