Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek A-F EHBO bij het paard

EHBO bij het paard

Eerste hulp:
Een ongeluk zit in een klein hoekje; denk aan draadwonden, verwondingen opgelopen tijdens transport of door koliek. Omdat een paard een vluchtdier is, is het niet altijd gemakkelijk goede eerste hulp te verlenen. Wanneer een paard vast zit (bijvoorbeeld in draad) zal het trekken totdat het los is, bij koliek kan het zich zomaar laten vallen waardoor het verwondingen kan oplopen als het paard zich beschadigd aan zijn omgeving (hekwerk, voerbakken, scherpe randen, etc.).

EHBO

Schakel deskundige hulp in en bedenk bij het verlenen van eerste hulp goed dat de je eigen veiligheid het belangrijkste is!
 
(Been)wonden:
Belangrijk is de wond schoon te maken en houden; afspuiten met een zachte waterstraal is het beste. Gebruik geen ontsmettende middelen/ zalf/ crémes totdat een dierenarts heeft beslist of de wond kan en dient te worden gehecht. Controleer of er bloedingen zijn; slagaderlijke bloedingen moeten worden afgebonden boven de bloeding, bij een aderlijke bloeding is het geven tegendruk d.m.v. het verbinden met bijvoorbeeld een schone theedoek/ drukverband goed.