Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek A-F aarswormen

Aarswormen


Aarswormen (Oxyuris equi):aarswormen
 
Route van besmetting:
Deze worm woont in het laatste gedeelte van de darmen van het paard: de endeldarm. Aarsmade-wormen kruipen soms uit de anus van het paard om hun eitjes met een kleverige afscheidng rond de anus te plakken. Daarna keren deze terug naar de darm. Soms zijn deze "ei-pakketjes" met het blote oog zichtbaar als wittig slijm rond de anus en in het gebied hier vlak onder (het perineum).
 
Symptomen:
Jeuk, schuren aan de anus/ staartwortel en een kale staart.
 
Interessant feit:
Deze wormen worden met enige regelmaat op de mest aangetroffen (ook als er regelmatig ontwormd wordt!) en worden vaak verward met spoelwormen. De aarsmade-worm is goed te herkennen aan de haardunne zweepstaarten die de vrouwelijke worm aan haar uiteinde draagt. De wormen zijn rond tot plat en zijn gemiddeld 3-5 cm. lang. spoelwormen zijn gemiddeld veel langer (ruim 10 cm.) en heel rond met ovale uiteinden. Ze zijn ook vaak wat lichtgelig van kleur.
 
Mestonderzoek:
Eieren vinden we vaak niet in de mest maar kunnen wel gevonden worden door een stuk plakband tegen onderzijde van de anus van het paard te drukken en de afdruk onder de microscoop te bekijken.
 
Geen zichtbare wormen in de mest is géén garantie voor een worm-vrij paard. Kijk ook eens bij mestonderzoek!