Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek A-F arthroscopie

Arthroscopie

Arthroscopie is een deftig wordt voor 'kijken in het gewricht'. Middels een heel klein cameraatje is het mogelijk om via een heel klein sneetje (kleiner dan 1cm) door de huid en door het kapsel dat om het gewricht zit een kijkje te nemen in het gewricht. Met behulp van een tweede sneetje is het vervolgens ook mogelijk 'werkinstrumenten' in het gewricht te brengen zodat we oneffenheden in het gewricht kunnen corrigeren of het gewricht te spoelen met steriel water.

arthrsocopie  OK Bears

Arthroscopie is dus een zeer algemene term en kan voor meerdere aandoeningen van allerlei soorten gewrichten worden ingezet. Voorbeelden van aandoeningen die middels arthroscopie worden behandeld zijn: het verwijderen van losse botdeeltjes (in het kader van bijvoorbeeld osteochondrose dissecans (OCD), het uitboren van botcystes, spoelen van een gewricht bij een (bacteriële)  gewrichtsontsteking, ligamentum annulare strictuur, etc. Het kan ook worden ingezet als diagnostisch hulpmiddel bij aanhoudende kreupelheid. Gewrichten die regelmatig worden bekeken en behandeld middels arthroscopie zijn: het kootgewricht (de kogel), het spronggewricht en de knie.

arthroscopie (fragment kniegewricht) ocd knie paard arthroscopie

Arthroscopie gebeurt onder algehele narcose en onder steriele omstandigheden in de operatiezaal. Na deze ingreep worden de gaatjes in het kapsel en de huid afzonderlijk gesloten en wordt het gewricht waar mogelijk ook onder verband gezet. Dit mag er na 10-14 dagen af. Het is gebruikelijk om het paard minimaal 4 weken boxrust te geven en vervolgens het werk geleidelijk aan middels stapmolen werk of aan de hand stappen op te bouwen.