Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek A-F atypische myopathie

atypische myopathie

Atypische myopathie
Aanwijzingen voor atypische myopathie zijn plotselinge, maar snel optredende symptomen als lichte koliekverschijnselen, liggen, stijfheid van de spieren of spierzwakte. Daarnaast zijn een snellere of bemoelijkte ademhaling en het donker kleuren van de urine bekende verschijnselen. Het dier heeft geen koorts en eet in de meeste gevallen wel. De symptomen zijn erg progressief en in soms worden paarden met deze aandoening dood gevonden. Opvallend is dat het voorkomt bij paarden die weidegang krijgen en waarbij het grootste deel van de voeding uit gras bestaat.

atypische myopathie atypische myopathie

Oorzaak:
Oorzaak van de aandoening is een vooralsnog onbekend toxine (giftige stof) waar volop onderzoek naar wordt gedaan. Wel bestaan er steeds meer aanwijzingen dat de toxine afkomstig is van esdoornblad met een bepaald schimmel erop, dat wanneer gegeten de trigger (iets wat een proces in gang zet) zou kunnen zijn voor atypische moypathie. Recent deed de faculteit in Utrecht onderzoek naar paarden met vermoedelijk atypisch myopathie. Veertien paarden waren bij dit onderzoek betrokken, waarvan er bij zeven paarden atypische myopathie werd vastgesteld na urine-onderzoek. In de weides van deze 7 paarden zijn esdoornbladeren en/ of esdoorntakken aangetroffen.

Wat te doen?
Raadpleeg uw dierenarts wanneer uw paard(en) bovenstaande symptomen vertonen en/ of u atypische myopathie vermoedt. Klinisch onderzoek en bloedonderzoek kunnen de diagnose bevestigen. Onmiddellijke rust, het verwijderen van de dieren van het weiland en liever nog het binnenhalen van uw paarden is het advies. Daarnaast is het essentieel voldoende ruwvoer en biks te voeren essentieel; laat het rantsoen van uw paarden niet alleen uit gras bestaan.

Voorzorgsmaatregelen:
Controleer uw weide op vreemde gewassen, houdt uw weiland schoon van bladeren, paddestoelen, eikels etc. Bewaak de algemene gezondheid van uw paarden en biedt goede schuilmogelijkheden en voeding.