Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek A-F castratie van de hengst

Castratie van de hengst

Factoren als de leeftijd van het paard, de gekozen castratiemethode en het seizoen kunnen van invloed zijn bij het bepalen van het juiste tijdstip om de hengst te castreren. In het bijzonder wanneer gekozen wordt voor een castratiemethode waarbij de operatiewonden niet worden gesloten kan de tijd van het jaar van grote invloed zijn. Het voorjaar is dan de beste tijd: het paard kan normaal gesproken vrij snel na de ingreep het land in en bovendien is het aantal insecten in die tijd van het jaar nog gering.

castratie hengsten  castratie hengst narcose paardenkliniek paardenarts

Liggende castratie:
Is een castratiemethode waarbij onder volledige narcose de beide testikels, over de lies, worden verwijderd en de operatiewonden weer worden gesloten. Wij geven de voorkeur aan een liggende castratie (in het bijzonder bij oudere paarden) om schoner te kunnen werken en de kans op complicaties te verminderen.

Staande castratie:
Bij een staande castratie wordt het paard, onder plaatselijke verdoving, staande gecastreerd waarbij de operatiewond niet gesloten wordt.

Klophengstoperatie/ cryptorch:
Het kan voorkomen dat het indalen van één of beide testikels niet goed verloopt. Vaak bevindt/ bevinden de testikel(s) zich dan in het lieskanaal of in nog in de buikholte. Paarden waarbij dit het geval is zijn beter bekend onder de naam "klophengst". De castratie van een klophengst is niet zondermeer het wegnemen van de testikel(s); het is een operatie waarbij in sommige gevallen de buikholte moet worden geopend, waarbij de kans complicaties reëel aanwezig is.

Belangrijk; de ingreep, het castreren van de hengst, mag niet worden onderschat.