Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek A-F diarree bij het paard

Diarree bij het paard

Diarree komt redelijk vaak voor bij paarden en kan zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Voorbeelden hiervan zijn:

  • ontsteking van het darmslijmvlies
  • zand in de darmen
  • een worminfectie
  • het eten van (grote hoeveelheden) jong gras
  • na laxeren

Ook een slecht gebit (en daardoor niet goed kunnen kauwen) en verstoring in de beweeglijkheid van het darmkanaal kunnen oorzaken zijn voor diarree.

De belangrijkste oorzaak van diarree bij het volwassen paard zijn zand in de darm, wormbesmettingen, afwijkend (of sterk wisselend) rantsoen en vergiftiging. Bepaalde aandoeningen (tumoren/ aandoeningen aan de lever/ nieren) kunnen ook diarree veroorzaken. Nerveuze paarden kunnen diarreeklachten krijgen als gevolg van stress-situaties zoals werk/ transport.
 
Veulens kunnen dunne mest hebben bijvoorbeeld als gevolg van de samenstelling van de moedermelk, bacteriën, virussen of (minder vaak) worminfecties.
 
mestonderzoek in eigen laboratorium

 

Wanneer het vermoeden bestaat dat de diarree veroorzaakt wordt door een mogelijke worminfectie, kan mestonderzoek kan meer duidelijk geven over het aantal en het soort wormeireren in de mest van uw paard(en). Deze onderzoeken worden in ons eigen laboratorium uitgevoerd en u ontvangt binnen 1-2 werkdagen een uitslag en een (ontworm-)advies thuis.