Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek G-M KWPN

KWPN

KWPN keuringsdierenarts paardenarts paardenkliniek

Beide paardenklinieken zijn gecertificeerd om hengstenonderzoek (röntgenologisch onderzoek en cornage-onderzoek), merrieonderzoek (PROK) en jaarlingen- en nakomelingenonderzoek (OCD-onderzoek) voor het KWPN te mogen verrichten.

Hengstenonderzoek:
Per 1 september van het jaar waarin uw hengst 2 jaar wordt mag het paard gekeurd worden voor de hengstenkeuring. Beide paardenklinieken zijn gecertificeerd om hengstenonderzoek (röntgenologisch onderzoek en cornage-onderzoek), merrieonderzoek (PROK) en jaarlingen- en nakomelingenonderzoek (OCD-onderzoek) voor het KWPN te mogen verrichten.

PROK:
De PROK-keuring is in 1990 in het leven geroepen door het KWPN en staat voor Periodiek Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Doel van het PROK-onderzoek is het beenwerk van het paard te onderzoeken op aanleg voor afwijkingen die in grote mate door erfelijkheids- en minder door milieufactoren zijn bepaald. Te denken valt aan afwijkingen als spat, OCD en hoefkatrol. Bij milieufactoren moet gedacht worden aan de invloed van voeding en de hoeveelheid beweging.Tijdens de PROK-keuring worden 22 röntgenopnamen gemaakt van straalbenen, kogels, knieën en spronggewrichten van de achterbenen. De röntgenopnamen worden ter beoordeling naar het KWPN opgestuurd. Per 1 april van het jaar waarin uw merrie 2 jaar wordt mag het paard worden aangeboden voor PROK-onderzoek.

OC-screening (paarden vanaf 1 jaar):
Wij bieden u de mogelijkheid uw jonge paarden (jaarlingen) te onderzoeken op OC/ OCD. De OC-screening bestaat uit röntgenopnamen van kogels, sprongen en knieën. Voordeel van de OC-screening is dat op redelijk jonge leeftijd kan worden geselecteerd op OC van sprongen/ knieën en fragmenten in de 4 kootgewrichten.

Wij verrichten uiteraard ook nakomelingenonderzoek (aan huis) voor het KWPN! Kijk ook eens bij "Röntgenbus".

Andere stamboeken:
Ook voor andere stamboeken als bijvoorbeeld NRPS, AES, Zangersheide verrichten wij röntgenologisch onderzoek. Informeert u naar de mogelijkheden.

  •     Meer over röntgenologisch keuren van het KWPN: www.kwpn.nl
  •     Meer over het (röntgenologisch) keuren voor Zangersheide: www.zangersheide.com
  •     Meer over röntgenologisch keuren van het NRPS: www.nrps.nl


Sinds maart 2016 is ook de genoomselectie geaccepteerd bij het KWPN. Merries konden in 2016, het overgangsjaar, zowel het huidige PROK-onderzoek als het nieuwe predicaat inzetten om het elite-predicaat te bemachtigen. Vanaf 2017 is dit alleen nog mogelijk met het nieuwe DNA-predicaat. Register A-merries waarvan de vader niet heeft voldaan aan de röntgenologische normen van het KWPN moeten voor stamboekopname naast het nieuwe DNA-predicaat tevens röntgenologisch onderzocht worden op straalbeen en spat. Voor hengsten is genoomselectie, het nieuwe DNA-predicaat, onmiddellijk ingevoerd. De aangeboden rijpaardhengsten voor Den Bosch voorzien moeten zijn van dit predicaat, tevens zullen ze röntgenologisch onderzocht moeten zijn op hun straalbeen en spat. De röntgenologische beoordelingen voor OC gaan hiermee vervallen.

Meer over genoomselectie van het KWPN: http://www.kwpn.nl/genoomfokwaarden/