Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek G-M gewrichtsontstekingen bij veulens

gewrichtsontstekingen bij veulens

Septische polyartheritis:
Deze aandoening wordt ook wel aangeduid met septische (poly)arthritis. Hieronder verstaan we een ontsteking van één of meerdere gewrichten veroorzaakt door een bacterie. Vaak zijn de bacteriën via een wondje of een slecht helende navel in het lichaam van het veulen binnen gekomen. Bacteriën kunnen op die manier in de bloedbaan terecht komen en reizen vervolgens via de bloedbaan mee naar één of meerdere gewrichten waar ze een ontsteking kunnen veroorzaken.

septische artheritis veulen gewrichtsontsteking

Symptomen:
Een geïnfecteerd gewricht is dik, warm en pijnlijk om te belasten. Een veulen maak over het algemeen een zieke indruk en heeft meestal ook koorts. Het is een ernstige aandoening en kan veel schade geven in het gewricht. Het is daarom ook belangrijk om snel over te gaan tot behandeling.

Behandeling:
De behandeling bestaat uit het 'wassen' van het gewricht van binnenuit. Dit gebeurt onder algehele narcose en er wordt gebruik gemaakt van de arthroscopie-techniek. Er wordt een kleine camera in het gewricht geplaatst zodat er een inventarisatie gemaakt kan worden van de schade op dat moment. Bovendien kan met behulp van ingebrachte instrumenten grof ontstekingsmateriaal onder zicht worden verwijderd. Daarna volgt een uitgebreide spoeling met steriele fysiologische zoutoplossing om zo veel mogelijk bacteriën en ontstekingsmateriaal uit het gewricht te 'wassen'. Als laatste wordt er antibiotica in het gewricht achtergelaten. Het is soms nodig om deze behandeling meerdere keren te herhalen voordat genezing optreedt en zoals gezegd kunnen meerdere gewrichten tegelijk ontstoken zijn.