Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek G-M grote stronglyden

grote stronglyden (Strongylus vulgaris)

grote stronglydenIn de volksmond wordt deze worm aangeduid met grote bloedworm. Deze worm is zeer berucht vanwege de ernstige klachten die hij soms veroorzaakt bij paarden. Gelukkig is deze worm in Nederland grotendeels uitgestorven. Grote paardenbedrijven waar al geruime tijd (aantal jaren) niet is ontwormd en waar symptomen van acute koliek na weidegang optreden zijn nog wel verdacht.


Route van besmetting:
Eieren in de mest ontwikkelen zich tot infectieuze larven. Zij worden op hun beurt tijdens het grazen van het paard opgenomen via de mond en kruipen door de darmwand heen. Ze maken een trektocht door de grote bloedvaten van het paard en hebben een voorkeur voor de grote bloedvaten die het maagdarmkanaal voorzien van bloed.  Aldaar veroorzaken ze ontstekinge die soms tot trombose leiden en daarbij een bloedvat soms geheel afsluiten. Het maagdarmkanaal wordt dan afgesloten van haar bloedvoorzieningn en er kunnen delen afsterven (een zgn. infarct). De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Uiteindelijk komen de volwassen wormen in de darmholte van de dikke darm terecht, alwaar ze eitjes produceren die met de mest naar buiten komen: de cyclus is rond.
 
Symptomen:
Acute en zeer ernstige koliek met soms de dood tot gevolg. Er kan blijvende schade aan het darmkanaal optreden. Typisch worden jonge paarden getroffen.
 
Geen zichtbare wormen in de mest is géén garantie voor een worm-vrij paard. Kijk ook eens bij mestonderzoek!