Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek G-M gynaecologie

Gynaecologie

Arts&Dier verzorgt de dagelijkse merriebegeleiding op de stations van o.a. VDL Stud in Bears, Stoeterij Tewis&van Kooten in Westdorp, Stal de Mersken in Siegerswoude en Stal Chardon te Jorwerd. Naast de begeleiding op de verschillende dekstations, kunt u voor het scannen en behandelen van uw merrie(s) terecht op onze paardenklinieken en/ of komen wij bij u thuis. Vers-, diepvriesbegeleiding of embryotransplantatie; Arts&Dier, betrouwbare partner in veterinaire zorg.

Eerste drachtcontrole:
Wanneer er maar één follikel geovuleerd heeft, kan de merrie op 18 dagen gecontroleerd worden op dracht. Indien er meerdere follikels geovuleerd hebben is het verstandig de merrie op de 15e of 16e dag voor echo-onderzoek aan te bieden om te zien of er mogelijk sprake is van tweelingdracht.

Tweede drachtcontrole (op 6 weken):
Bij de tweede drachtcontrole kan een mooie vrucht worden onderscheiden en kan de hartslag in beeld worden gebracht. In de periode tussen de eerste en tweede drachtcontrole vindt een omschakeling in de hormoonproductie van de merrie plaats om de dracht in stand te houden. Tijdens deze omschakeling bestaat een kleine kans op verlies van de vrucht wanneer de baarmoeder de hormoonproductie niet op peil kan houden.

ontwikkeling vrucht

Wanneer de eerste veulens weer zijn geboren, start de mooiste periode van het jaar; het "merrieseizoen"! Arts&Dier is úw partner in het verzorgen van de begeleiding van uw merrie(s) naar de dracht! Vers-, diepvries en/ of embryotransplantatie: wij zijn u graag van dienst!

Arts&Dier biedt merriehouders de mogelijkheid tot het nemen van een merriepakket. Met dit merriepakket betaalt u eenmalig een vast bedrag voor het echografisch onderzoek van uw merrie op hengstigheid danwel dracht, ongeacht het aantal keren dat de merrie wordt gescanned. De begeleiding van uw merrie(s) kan worden verzorgd op één van de paardenklinieken of op de hengstenstations die gebruik maken van onze diensten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid uw merrie(s) aan huis te laten begeleiden.

Arts&Dier verzorgt zowel de inseminatie met vers als diepvriessperma (vraag naar de voorwaarden!). Ook embryotransplantatie behoort tot de mogelijkheden.