Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek G-M hengstenonderzoek

hengstenonderzoek

 

PROK certificaat

PROK-onderzoek:
Uiteraard wil een fokker graag een paard fokken dat gezond is. Ook in het fokdoel van diverse stamboeken (o.a.KWPN, KFPS, NRPS, Zangersheide) is gezondheid opgenomen. Het gezondheidspredicaat wordt uitgegeven aan paarden die voldoen aan de röntgenologische eisen van het stamboek. Dit betekent voor de fokker dat zijn paard over goede botkwaliteit beschikt en daarmee een goede basis door kan geven aan haar nakomelingen.

Bij het PROK-röntgenonderzoek worden er foto's gemaakt van de voorbenen en de achterbenen. In de voorbenen worden het straalbeen, sesambeen, kootgewricht en kogel beoordeeld. In de achterbenen worden de sprong, knie en kogel bekeken. De resultaten van het onderzoek worden in klassen ingedeeld. Aan de hand van deze klassen wordt beoordeeld of het paard aan de eisen voor het PROK-predicaat voldoet. In het Veterinairreglement staan deze eisen gedetailleerd omschreven.

Niet elke dierenarts mag röntgenopnamen maken t.b.v. het röntgenologisch onderzoek KWPN, Zangersheide en/ of NRPS. Door het stamboek zijn bepaalde dierenartsen erkend dit uit te voeren. Nadat de foto's door een onafhankelijke beoordelingscommissie zijn gekeurd, kan bij een goede beoordeling het predikaat worden afgegeven.


Sinds maart 2016 is ook de genoomselectie geaccepteerd bij het KWPN. Merries konden in 2016, het overgangsjaar, zowel het huidige PROK-onderzoek als het nieuwe predicaat inzetten om het elite-predicaat te bemachtigen. Vanaf 2017 is dit alleen nog mogelijk met het nieuwe DNA-predicaat. Register A-merries waarvan de vader niet heeft voldaan aan de röntgenologische normen van het KWPN moeten voor stamboekopname naast het nieuwe DNA-predicaat tevens röntgenologisch onderzocht worden op straalbeen en spat. Voor hengsten is genoomselectie, het nieuwe DNA-predicaat, onmiddellijk ingevoerd. De aangeboden rijpaardhengsten voor Den Bosch voorzien moeten zijn van dit predicaat, tevens zullen ze röntgenologisch onderzocht moeten zijn op hun straalbeen en spat. De röntgenologische beoordelingen voor OC gaan hiermee vervallen.

Meer over genoomselectie van het KWPN: http://www.kwpn.nl/2016/03/74283/

                                                       http://www.kwpn.nl/genoomfokwaarden/