Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek G-M huidproblemen

Huidproblemen

Huidproblemen zijn veelvoorkomend bij paarden; wanneer er iets opvallends wordt gezien aan de huid wordt (onterecht) al gauw gesproken van schimmel of schurft. Er zijn diverse huidaandoeningen mogelijk waarvan na onderzoek kan worden aangetoond welke aandoening het betreft. Wij kunnen, door het nemen van biopten of afkrabsels van de huid, allerlei onderzoeken uitvoeren in ons eigen laboratorium. Het laten stellen van de juiste diagnose is erg belangrijk omdat sommige aandoeningen qua sypmtomen erg veel kunnen overeenkomen terwijl de behandeling ervan erg uiteenlopend kan zijn. We onderscheiden infectieuze- (=besmettelijke) en niet infectieuze (=niet besmettelijke) huidaandoeningen. Veel van de voorkomende huidaandoeningen worden veroorzaakt door schimmels. Ook zien we schurft, luizen en mok met regelmaat bij het paard.

schimmelSchimmel:
Is een infectieuze huidaandoening waarbij in veel gevallen kleine bultjes met opstaande haren worden waargenomen. Later kunnen dit min of meer ronde, kale en soms schilferige plekken worden die normaliter geen jeuk veroorzaken. De infectie kan direct (van paard op paard) maar ook indirect (borstels/ dekens/ tuig)  worden overgebracht. De incubatietijd van schimmels kan sterk verschillen; verschijnselen worden meestal zichtbaar in perioden van stress of vermindere weerstand bij het paard. Tegen schimmel kan preventief worden gevaccineerd.

Regenschurft:regenschurft
Is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door een bacterie die via een huidbeschadiging (bijv. schaafplekje) de huid heeft kunnen binnendringen, vooral wanneer de huid en haren nat zijn. De aandoening gedijt goed onder onhygiënische omstandigheden, kenmerkt zich door korstjes (vaak waargenomen op de rug van het paard), die roze plekjes achterlaten wanneer de ze worden verwijderd. De onderkant van de verwijderde korst kan pusachtig zijn. Regenschurft veroorzaakt geen jeuk maar is vaak een pijnlijke aandoening.

sarcoid paard huidprobleem sarcoïdSarcoïden en wratten:
Sarcoïden zijn de meest voorkomende huidtumoren bij het paard en worden naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door een visrusinfectie. Sarcoïden kunnen bij paarden van alle leeftijden en op elke willekeurige plaats op het lichaam voorkomen. Ze kunnen verschillen van vorm en worden het meest waargenomen op dunnere, warmere huiddelen zoals oksles, liezen, rond ogen en oren of geslachtsdeel.
 
Wratten komen vaak voor bij jongere paarden en worden veroorzaakt door een virusinfectie. Ná de infectie, die bijvoorbeeld kan plaatsvinden via kleine wondjes of schaafplekjes, kan het maanden duren voordat er wratten zichtbaar worden. In veel gevallen verdwijnen deze ook weer vanzelf.

mokSchurft en mok:
Komt vaak voor bij dieren met een verminderde weerstand. De schurftmijt die de infectie veroorzaakt houdt zich bij voorkeur op in een warme, vochtige omgeving zoals de kootholte. Sommige mijten kruipen vanuit de kootholte langs het been omhoog en veroorzaken irritatie (jeuk) bij het paard. Het dier kan beginnen te schuren wat kale plekken kan veroorzaken op benen of andere delen van het lichaam. Wanneer er sprake is van mok beperkt de infectie zich tot de kootholte waar de schurftmijt gangetjes graaf in de huid die als gevolg daarvan gevoeliger wordt voor infecties met bacteriën. De kootholte en kogel kunnen dik en pijnlijk worden, in sommige gevallen gaan als gevolg hiervan de lymfebanen ook ontsteken wat een dik been en koorts kan veroorzaken. We noemen dit ook wel een "Einschuss".

 
paard luizen mijtenLuizen:
Met name in het vroege voorjaar en de winter kunnen luizen worden waargenomen bij paarden. Juist in deze periode omdat het dan nog aanwezige langere, vaak wat vochtige haar een perfecte plek is voor luizen zich te huisvesten. Meestal worden luizen gezien bij zwakkere of jonge dieren. Luizen veroorzaken jeuk; het paard zal zich krabben, bijten of schuren. Luizen en neten (eitjes van de luizen) zijn met het blote oog waarneembaar. Behandeling bestaat uit het wassen van het paard(en) en zijn omgeving waarbij de behandeling na ongeveer 14 dagen zal moeten worden herhaald aangezien de neten niet doodgaan van wassen met antiparasitica.