Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek N-U navelbreukoperaties

Navelbreukoperaties

Navelbreuk
Wat houdt het in?
Bij een navelbreuk of 'hernia umbilicalis' (lat.) is er sprake van een onderbreking in de middellijn van de buikwand ter hoogte van de navel, waardoor een holte ontstaat die bedekt is met huid. Van buiten kijkt men dan tegen een harig buideltje aan dat onderaan de buik hangt ter hoogte van de navel.  Een navelbreuk kan aangeboren zijn of later verkregen.

Wanneer grijpen we in?
Kleine hernia's kunnen spontaan verdwijnen tot ongeveer 6 maanden leeftijd. Grotere hernia's en hernia's die op een leeftijd van een half jaar nog aanwezig zijn, zullen chirurgisch moeten worden gecorrigeerd. Meestal worden veulens vlak na het spenen aangeboden voor correctie van de breuk. Een enkele keer gebeurt het dat darmdelen klem komen te zitten in de breukpoort en dit gaat gepaard met (heftige) koliek. Het moge duidelijk zijn dat zulke situaties vragen om direct chirurgisch ingrijpen.  De ingreep gebeurt altijd onder algehele narcose en onder steriele omstandigheden in de operatiezaal.

veulen

Hoe verloopt de operatie?
In de middellijn, de zogeheten ' linea alba' komen de buikspieren samen in een stevige peesplaat. Dit is de stevigste laag die de buikinhoud gescheiden houdt van de buitenwereld. Bij een navelbreuk zit er dus eigenlijk een gat in die peesplaat. Dit gat wordt tijdens de operatie gedicht met behulp van stevig, maar oplosbaar hechtdraad, in de hoop dat beide helften van de peesplaten weer met elkaar vergroeit raken zodat er geen onderbreking meer is van de linea alba en de buikorganen veilig afgesloten zijn van de buitenwereld. Daarnaast wordt de overtollige huid ook weggenomen, zodat de buik na de ingreep weer strak belijnd is. Na een operatie verdient het de voorkeur om het veulen 10-14 dagen boxrust te geven. Daarna is weidegang weer mogelijk.