Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek N-U ontwormen

Het ontwormen van paarden anno nú

Waar we in het verleden alles op geleide deden van een mestonderzoek, zien we nu dat er ondanks dat toch nog steeds wormbesmettingen besmettingen kunnen zijn zelfs ondanks de lage EPG (eieren per gram mest).

In Nederland hebben we een heel scala aan merken ontwormingsmiddelen, maar het is goed te bedenken dat er eigenlijk maar een paar verschillende werkzame stoffen bestaan:

-Ivermectine  : waarvan resistentie bekend
-Moxidectine  : waarvan resistentie bekend
-Fenbendazole : ter behandeling van spoelworm, aarsmaden
-Pyrantel : ter behandeling van cyathostominae
-Praziquantel : ter behandeling van lintworm

grote strongyliden kleine strongyliden lintworm ontworming paard dierenarts microscoop laboratorium mestonderzoek wormeitelling

Gezien de beperkte hoeveelheid werkzame stoffen hebben we feitelijk maar een heel beperkt aantal opties om wormbesmettingen te bestrijden. Om nóg meer resistentievorming tegen te gaan zouden we zo min mogelijk moeten ontwormen en áls we ontwormen; met de juiste werkzame stof!

Bewust ontwormen; hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van mestonderzoek!
Op basis van het mestonderzoek krijgt u het advies uw dier(en) wél, of juist niet te ontwormen. Bij een laag aantal eitjes in de mest ontwormen we in principe niet. Dit, mits het paard gezond is een geen klachten heeft. Het is namelijk niet erg voor een paard om een laag aantal wormen te hebben in de darm en daarbij ontwikkelen ze op deze manier zelf ook weerstand tegen de wormen. Wanneer er wél ontwormd dient te worden adviseren wij u over de te gebruiken werkzame stof.

Het is niet bekend wat de lintwormstatus bij paarden in Nederland is. Wél is bekend dat er een relatie is tussen bepaalde kolieken en lintwormen. Het advies is daarom, omdat je lintwormen in een mestonderzoek niet kunt vinden, ongeacht een eventuele mestuitslag 1 keer per jaar te ontwormen tegen lintworm; bij voorkeur in het najaar.

Onderzoek heeft uitgewezen dat paarden zichzelf en andere paarden op stal ook kunnen besmetten. Dit gebeurt voornamelijk bij de potstallen. Het is dus ook verstandig  om mestonderzoek te doen in de periode dat de paarden op stal staan. Door de verschillende resultaten van de mestonderzoeken naast elkaar te leggen, kunnen we een ontwormplan met u opstellen. Het stelt ons namelijk in staat, in de loop van de tijd te zien welke paarden gevoelig en welke minder gevoelig zijn voor wormen.

Globaal behandelplan:

  • begin november ontwormen met een praziquantel houdend product.
    Het eerste jaar doen we driemaal een mestonderzoek; bij voorkeur in maart,  juni  en augustus. De jaren erop volstaat mestonderzoek in maart (alleen bij stabiele groepen en paarden boven de 3 jaar). We kunnen dan controleren of behandeling nodig is en met het juiste middel behandelen. Het is ten alle tijde verstandig om de mest van het weiland te verwijderen, om de kans op (her)besmetting te minimaliseren.

  • voor de veulens/enters en twenters: twee keer per jaar behandelen met pyrantel als werkzame stof. 
    In de tussenliggende kwartalen doen we mestonderzoek.Mestmonster(s) brengen? Download hier het  inzendformulier mestmonsters paard .

Wij vragen u het inzendformulier bij het mestmonster(s) te voegen.