Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek N-U paardenhorzel

paardenhorzel

Route van besmetting:
Tegen het einde van de zomer legt de paardenhorzel zijn eieren op het haarkleed van het paard, het vaakst gezien aan de benen. De eieren ontwikkelen zich tot larven die jeuk veroorzaken en het paard uitnodigen zich te bijten en likken waardoor de larven kunnen worden opgenomen dwars door het mondslijmvlies. Na een korte trektocht komen de horzellarven in de maag van het apard terecht, waar ze zich ontwikkelen tot pop. Op een gegeven moment laten ze los en komen ze naar buiten in de mest, waaruit weer een nieuwe horzel tevoorschijn komt na ontpoppen.   

Symptomen:
Verschijnselen passend bij maagzweren: verminderde/ wisselende eetlust, gapen en knarsetanden. De meeste besmettinge verlopen echter zonder symptomen. 

Standaard ontwormen nooit nodig!
Klachten als gevolg van larven in de maag zijn zeldzaam. Bij verdenking van ernstige besmetting met horzellarve en bijpassende kilachten is het verstandig te ontwormen in het najaar met een ivermectine-houdend product. 

Om deze parasiet te diagnosticeren is mestonderzoek niet zinvol. Eitjes zijn met het blote oog waarneembaar als kleine gele ovaaltjes op de vacht van het paard, met name aan de benen.