Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek N-U rhinopneumonie

rhinopneumonie

Alle paarden in Nederland komen regelmatig met het rhino-virus in contact. Het is helaas niet bekend waarom een bepaald bedrijf soms wordt getroffen door de verlammings- of abortusvorm.
 
Advies: laat u juist informeren! Goede informatie kan onnodige paniek wegnemen. Volg de officiele berichtgeving over de ontwikkelingen van rhinopneumonie en raadpleeg eventueel uw dierenarts voor advies.

Is een virusziekte die voorkomt bij paarden en drie verschillende verschijningsvormen kent:

  • verkoudheidsvorm
  • abortusvorm
  • neurologische vorm

Verkoudheidsvorm:
Deze vorm van rhino komt zeer regelmatig voor en wordt over het algemeen het meest waargenomen bij jonge(re) paarden. Kenmerken kunnen zijn koorts, soms neusuitvloeiing en hoesten, in sommige gevallen dikke benen.

Abortusvorm:
Zoals de naam doet vermoeden komt deze verschijningsvorm voor bij merries en kan deze vorm van rhinopneumonie abortus of vroeggeboorte (en dus ernstig verzwakte, vaak niet levensvatbare veulens) veroorzaken. Ook deze vorm van rhinopneumonie komt regelmatig voor.

Neurologische vorm:
Kenmerkt zich in veel gevallen door coördinatiestoornissen en in ernstige gevallen verlammingsverschijnselen. Deze vorm van rhino komt, in vergelijking tot de andere verschijningsvormen, minder vaak voor.

Het is mogelijk het paard door middel van een vaccin te beschermen tegen rhinopneumonie. Hoewel dit vaccin tegen de verkoudheidsvorm het meest betrouwbaar is, is het aan te bevelen preventief tegen rhinopneumonie te enten. Dit om het eventuele rondgaan van het virus bij uitbraak van de ziekte te verminderen.

Zie ook: artikel rhinopneumonie faculteit Utrecht