Geen artikelen
Zoek
Paarden Infotheek V-Z vaccinatie

Vaccineren dient als training van het afweersysteem tegen bepaalde infectieziekten. Daardoor is het dier beter bestand tegen de ziekteverwekker waartegen het vaccin beschermt. Om de afweer alert te houden, moet de vaccinatie soms jaarlijks herhaald worden.
 
Een veulen wordt via de moedermelk beschermd tegen bepaalde infecties; dit wordt ook wel passieve vaccinatie genoemd. Het beste resultaat wat betreft de bescherming van het veulen wordt behaald wanneer de drachtige merrie in het laatste deel van de dracht wordt gevaccineerd tegen influenza en tetanus. De merrie zal antistoffen gaan produceren welke aan het veulen zullen worden doorgegeven via de biest.

Paardenpaspoort:
Vaccinaties (en bepaalde medicatie; vraag uw dierenarts voor details) dienen te worden geregistreerd in het Paardenpaspoort. Sinds 1 januari 2006 is het hebben van een paardenpaspoort en een transpondernummer (chip) verplicht voor paardachtigen. Wanneer een paard is ingeschreven in een Nederlands stamboek moet het paspoort daar worden aangevraagd. Is het paard niet ingeschreven in een Nederlands stamboek kan het paspoort worden aangevraagd bij de KNHS.

Aarzel niet contact op te nemen met de kliniek wanneer u vragen hebt over het paardenpaspoort, het vaccineren of het chippen van uw paarden!

De meest vookomende vaccinaties die worden gegeven aan het paard zijn die tegen: