Geen artikelen
Zoek
Huisdieren Diersoorten Fretten

Fretten

Pret met het fret!

 


 

Het fret of de fret?

Volgens het Groene Boekje is zowel "het fret" als "de fret" toegestaan. Inmiddels is zowel in Van Dale als bij het Genootschap Onze Taal het veel meer gebruikte "de fret" geaccepteerd. De herkomst van "het fret" is terug te leiden tot het Franse woord voor fret, "furet". In het Nederlands werd dit "foret". Furet is een verbastering van het Latijnse verkleinwoord van fur, furittus. Dit betekent zoveel als "het kleine diefje".

 


 

Een echte klassieker

Fretten worden al sinds de klassieke oudheid gehouden voor de jacht en als bestrijding tegen plaagdieren zoals muizen en ratten. Tegenwoordig zijn het daarentegen steeds populairdere huisdiertjes geworden. Fretten zijn familie van de nertsen en bunzings, maar ze zijn sindsdien gedomesticeerd, net als honden en wolven. Fretten komen dan ook niet in het wild voor! Het zijn intelligente, actieve en vriendelijke diertjes, die met een goede verzorging een geweldige aanvulling voor de familie kunnen zijn!

 


 

Kleine Jagers

Fretten zijn roofdieren en als dusdanig echte carnivoren. Een gemiddeld rammetje weegt 1200 kg, terwijl een moertje slechts 700 gram weegt. Het gewicht is ook afhankelijk van het seizoen en kan gedurende het jaar erg wisselen, soms met wel 40%. Gemiddeld worden fretten tussen de 5 en 8 jaar oud, maar er zijn fretten bekend die wel 15 jaar zijn geworden.

 


 

Drukke kostgangers!

Als je op zoek bent naar een avontuurlijke huisgenoot, dan heb je die in een fret zeker gevonden! Hoewel fretten een kooi niet erg vinden, is het zeer sterk aan te bevelen om fretten ook buiten de kooi te laten spelen. Hier zit ook meteen het addertje onder het gras: het huis moet wel "fret-proof" zijn, wat inhoudt dat een fret niet een gangetje vindt om in te kruipen. Denk hierbij aan afvoerputjes, maar ook stopcontacten die los zitten of grove ventilatieroosters naar de spouwmuren. U zult niet de eerste zijn die de gootsteen open moet breken om een fret uit de sifon te vissen!

 


 

Tough love

Ook het paargedrag bij fretten is imponerend. Net als katten hebben fretten fysieke stimulatie nodig voor het ontwikkelen van een eisprong. Daardoor is de paring bij fretten iets ruwer dan bij het gemiddelde zoogdier. De lichtintensiteit is bepalend voor het moment van loopsheid van de vrouwtjes. De loopsheid houdt echter pas na een paring op: tot die tijd blijft het vrouwtje loops en dit kan vanwege de hormonen leiden tot ernstige ziektes.

 


 

Vaccinaties en preventieve zorg

Het is belangrijk om fretten te vaccineren tegen hondenziekte op de leeftijd van 8, 11 en 14 weken.  Daarna is eens per drie jaar vaccineren voldoende. Enten tegen hondsdolheid is alleen noodzakelijk bij reizen naar het buitenland of als er actief gejaagd wordt met de fret. Oormijt wordt veel gezien bij fretten en het is belangrijk om dit op tijd op te merken en te behandelen. Ontvlooien wordt ook sterk aangeraden. Sterilisatie van moertjes wordt ten zeerste aanbevolen vanwege de kans op hormoonvergiftiging tijdens een persisterende loopsheid; dit kan zowel operatief als met een implantaat (chemisch steriliseren). Mannetjes die gecastreerd zijn ruiken vaak minder sterk en kunnen beter omgaan met andere mannelijke fretten.

 


 

Tijd voor een fret in huis?

Mocht u een fret hebben of overwegen eentje (of meerdere) aan te schaffen, dan kunt u voor vragen en adviezen altijd contact met ons opnemen. Deze fascinerende beestjes zijn aanhankelijk, avontuurlijk en vriendelijk voor jong en oud en met een goede verzorging heeft u een trouw vriendje waar u lang van kan genieten. Een ding is zeker met fretten in huis: je hoeft je geen moment te vervelen!