Geen artikelen
Zoek
Paarden Disciplines Chirurgie buikchirurgie

buikchirurgie

Arts&Dier verzorgt geen koliekoperaties. Andere buikoperaties zoals castraties van (klop)hengsten (cryptorch) en navelbreukoperaties worden wel gedaan.

Niet-ingedaalde testikel(s) verwijderen bij een klophengst (cryptorch):
Onder klophengst of cryptorch wordt verstaan: een mannelijk paard waarbij 1 of beide testikels niet  volledig zijn ingedaald in het scrotum (balzak). Omdat de aandoening deels erfelijk is,  en het karakter van een klophengst bovendien vaak lastiger is, is castreren het advies. Omdat de niet-ingedaalde testikel zich in de buikholte of het lieskanaal bevindt, kan de hengst niet staand gecastreerd worden maar uitsluitend via chirurgisch ingrijpen en onder volledige narcose.

Correctie van een navelbreuk/ hernia umbilicalis:
Een navelbreuk is een regelmatig geziene aandoening bij veulens.  Chirurgisch ingrijpen is niet (onmiddellijk) vereist zolang er alleen zachte en indrukbare zwelling onderaan de buik zichtbaar is, zonder verdere klachten. Is de inhoud hard en/ of gaat deze gepaard met forse koliekklachten, bestaat de kans op beklemming van darmdelen en is operatief ingrijpen noodzakelijk, zelfs spoed.

Tot 6 maanden bestaat de kans dat de navelbreuk zich vanzelf nog sluit. Dit wordt mede beveorderd door regelmatig eventueel ingetreden buikinhoud zachtjes terug te duwen. Na 6 maanden is er geen vooruitzicht meer op spontane sluiting en is het raadzaam de navelbreuk te laten corrigeren om zo problemen in de toekomst te vermijden. Er wordt het liefste geopereerd op jonge leeftijd, als er nog niet veel gewicht op de buikwand staat.