Geen artikelen
Zoek
Paarden Disciplines Interne geneeskunde

Interne geneeskunde

Interne geneeskunde  is het onderdeel van de diergeneeskunde, dat zich speciaal bezig houdt met het functioneren van de organen. Naast de organen die zich in de borst- en buikholte  bevinden  (bijvoorbeeld het maagdarmstelsel, de lever, nieren, hart en longen), worden spieren, huid en zenuwstelsel hiertoe ook gerekend.


Oogaandoeningen behoren in principe ook tot het werk van de internist (= een dierenarts die gespecialiseerd is in de interne geneeskunde), maar worden soms ook tot een aparte specialisatie  gerekend: de Oogheelkunde.
Aandoeningen zoals koliek, diarree, blaasontsteking, hartritme stoornissen en  spierbevangenheid zijn interne aandoeningen, maar ook hormoonziekten zoals Cushing, hyperlipemie en insuline resistentie (ook wel metabool syndroom) behoren tot deze groep.


echografie buik

 

 

 

Een internist maakt gebruik van verschillende diagnostische hulpmiddelen om tot een diagnose te komen. De meest bekende is het bloedonderzoek, maar er kan ook gedacht worden aan echografie en het gebruik van röntgenstralen om borst en buikorganen in beeld te brengen. Nadelig voor deze vormen van beeldende diagnostiek is de omvang van het paard. Door zijn grootte is het vaak moeilijk alle borst- en/of  buikorganen volledig in beeld te brengen. Dit kan het stellen van een definitieve diagnose soms in de weg zitten.