Geen artikelen
Zoek
Paarden Disciplines Orthopedie

Orthopedische problemen

Kreupelheid is een veelvoorkomend probleem dat om zeer uiteenlopende redenen kan ontstaan. Overbelasting, spierpijn, peesbeschadigingen, gewrichtsslijtage of kreupelheid als gevolg van trauma (ongeval) zijn enkele voorbeelden van oorzaken voor kreupelheid.

Een kreupelheidsonderzoek bestaat uit een reeks van onderzoeken uitgevoerd om op systhematische wijze de plaats van de kreupelheid vast te stellen.

paard zachte volteKlinisch onderzoek
Gestart wordt met klinisch onderzoek en wanneer de kreupelheid het toelaat zal het paard in beweging worden beoordeeld. Het uitvoeren van buigproeven, waarbij gewrichten gedurende korte tijd worden gebogen of overstrekt,  kan helpen bij het lokaliseren van de pijnlijkheid in gewrichten. Door het zetten van plaatselijke verdovingen, waarbij het pijngevoel stap voor stap wordt uitgeschakeld, kan de kreupelheid exacter worden gelokaliseerd.

Nader onderzoek:
Röntgen,- of echografisch onderzoek kan, aanvullend op het klinisch onderzoek, meteen worden uitgevoerd. De uitkomsten van de onderzoeken worden met u doorgesproken en u ontvangt een passend advies. De röntgenopnamen en echobeelden worden meegegeven op cd-rom.

Multidisciplinaire benadering:
Aan de paardenklinieken van Arts&Dier zijn een hoefsmid en een hoefsmidspecialist verbonden, die ondersteunend en aanvullend meewerken tijdens een kreupelheidsonderzoek. Indien geadviseerd kan het paard meteen worden voorzien van (orthopedisch) beslag. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met een fysiotherapeut die, indien geadviseerd, het paard bij u thuis of aan de kliniek kan behandelen.

 

buigproef   paard harde volte