Geen artikelen
Zoek
Paarden Keuringen Stamboeken KWPN

KWPN

Beide paardenklinieken zijn gecertificeerd om hengstenonderzoek (PROK: klinisch, röntgenologisch onderzoek en cornage-onderzoek), merrieonderzoek (PROK) en jaarlingen- en nakomelingenonderzoek (OCD-onderzoek) voor het KWPN te mogen verrichten.

Hengsten-/ merrieonderzoek:
Per 1 april van het jaar waarin uw paard 2 jaar wordt mag het paard gekeurd worden voor de PROK. Beide paardenklinieken zijn gecertificeerd om hengstenonderzoek (PROK: klinisch, röntgenologisch onderzoek en cornage-onderzoek), merrieonderzoek (PROK: röntgenologisch en cornage) en jaarlingen- en nakomelingenonderzoek (OCD-onderzoek) voor het KWPN te mogen verrichten.

PROK certificaatPROK:
De PROK-keuring is in 1990 in het leven geroepen door het KWPN en staat voor Periodiek Röntgenologisch Onderzoek KWPN. Doel van het PROK-onderzoek is het beenwerk van het paard te onderzoeken op aanleg voor afwijkingen die in grote mate door erfelijkheids- en minder door milieufactoren zijn bepaald. Te denken valt aan afwijkingen als spat, OCD en hoefkatrol. Bij milieufactoren moet gedacht worden aan de invloed van voeding en de hoeveelheid beweging.Tijdens de PROK-keuring worden 22 röntgenopnamen gemaakt van straalbenen, kogels, knieën en spronggewrichten van de achterbenen. De röntgenopnamen worden ter beoordeling naar het KWPN opgestuurd. Per 1 april van het jaar waarin uw merrie 2 jaar wordt mag het paard worden aangeboden voor PROK-onderzoek.

 

 

OC-screening (paarden vanaf 1 jaar):
Wij bieden u de mogelijkheid uw jonge paarden (jaarlingen) te onderzoeken op OC/ OCD. De OC-screening bestaat uit röntgenopnamen van kogels, sprongen en knieën. Voordeel van de OC-screening is dat op redelijk jonge leeftijd kan worden geselecteerd op OC van sprongen/ knieën en fragmenten in de 4 kootgewrichten.

Wij verrichten uiteraard ook nakomelingenonderzoek (aan huis) voor het KWPN! Kijk ook eens bij "Röntgenbus".

Röntgenbus

Andere stamboeken:
Ook voor andere stamboeken als bijvoorbeeld NRPS, AES, Zangersheide verrichten wij röntgenologisch onderzoek. Informeert u naar de mogelijkheden.