Gezelschapsdieren

Röntgenopnamen voor de (officiële) beoordeling van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED) worden gemaakt op onze kliniek in Klijndijk. HD en ED zijn ontwikkelingsstoornissen in de gewrichten van de heup en elleboog die worden veroorzaakt door zowel erfelijke factoren als uitwendige invloeden. Zowel HD als ED zijn van grote invloed op het bewegingsapparaat en kunnen pijnklachten en kreupelheid veroorzaken op al heel jonge, of juist latere leeftijd van het dier.

Buiten het maken en beoordelen van röntgenopnamen door het veterinair team van Arts&Dier, worden röntgenopnamen gemaakt die worden ingestuurd ter beoordeling van een specialist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een officiële beoordeling voor de Raad van Beheer wanneer het gaat om fokdoeleinden. De erfelijke factor van de aandoening maakt dat de Raad van Beheer en de meeste stamboeken een positieve beoordeling van HD&ED-röntgenopnamen van de hond als één van de voorwaarden stelt voor het fokken van pups. Voor dit doel dienen onder specifieke voorwaarden gemaakte röntgenopnamen te worden gemaakt, op basis waarvan een specialist in dienst van de Raad van Beheer een gedegen uitspraak kan doen over de conditie van de heupen en ellebogen nu, en in de toekomst.

Het maken van HD&ED-opnamen wordt, op afspraak en op vaste momenten, verzorgd op de kliniek in Klijndijk. De houding waarin de hond tijdens het maken van de röntgenopnamen ligt is ongemakkelijk. Daarom worden de dieren altijd licht gesedeerd.  Uw hond gaat wakker en lopend weer mee naar huis.

Bij het maken van de afspraak zal u worden gevraagd de eigendomspapieren en stamboom van uw hond mee te nemen. Tevens zal u worden gevraagd uw dier nuchter te houden i.v.m. de sedatie.