Gezelschapsdieren

Een gescheurde kruisband in de knie is een van de meest voorkomende orthopedische problemen bij de hond. Uw hond loopt plots op 3 poten na rennen door de tuin, maar ook een kreupelheid die blijft sluimeren duiden op een kruisband letsel. In de knie zitten er twee gekruiste banden. Deze zorgen ervoor dat de knie stabiel beweegt. Als de voorste kruisband scheurt schuift het bovenbeen over het onderbeen elke keer als uw hond loopt. Dit geeft pijnklachten en zorgt voor de vorming van artrose in het gewricht. Ook kunnen de meniscussen beschadigen met nog meer klachten en artrose tot gevolg. Bijna altijd is operatief ingrijpen noodzakelijk om de knie weer te herstellen. Snel ingrijpen kan de uitkomst van de operatie bevorderen, en minimaliseert de vorming van artrose. Een operatie geeft een zeer goede kans op volledig herstel. De meest voorkomende technieken bestaan uit bot technieken en draad technieken. Binnen onze praktijk voeren we beide technieken uit.

Bij de bot technieken wordt de stand van het bot veranderd zodat de krachten van de gescheurde kruisband door het bot gedragen worden. Dit zijn zeer robuuste technieken met uitstekende resultaten. De bottechniek die wij uitvoeren is een TPLO operatie. De bovenzijde van het onderbeen is hellend. Hierdoor kunt u het bovenbeen vergelijken met een kar op een helling, deze zal altijd willen rollen. Met een TPLO operatie wordt dit vlak van het onderbeen geroteerd zodat de helling verdwenen is en de knie weer goed kan functioneren. Deze operatie heeft een zeer lage complicatie graad en is zeer geschikt voor honden boven de 15 kilo.

Bij de draad technieken wordt er een draad langs het gewricht geplaatst die ervoor zorgen dat de krachten van de gescheurde kruisband door de draad gedragen worden. Deze techniek is minder invasief maar kan ook minder kracht dragen. De draadtechnieken die wij uitvoeren is onder andere met een kunststof draad of tightrope. Hierbij wordt langs het gewricht een draad geplaatst die de functie van de kruisband overneemt. De keuze tussen de types draad hangt van de grootte van uw dier af.

Wilt u weten wat wij voor uw hond kunnen betekenen en welke techniek het meest geschikt is voor uw dier, dan adviseren wij u contact op te nemen voor een geoptimaliseerd plan voor uw dier.